A demokrácia magasiskolája: Debreczeni István először gyakorlatilag lezáratta a hivatalt a lakosok és a sajtó számára a nyílt ülés előtt, amelyen a testület feloszlásáról kellett volna szavazni, majd a képviselők nagy többségének indítványát később nem volt hajlandó napirendre venni.

Hatalmas botrányba fulladt a mai nyílt ülés Csanádpalotán, a polgármester ugyanis először a hivatal munkatársaival (vagy saját szimpatizánsaival, ez nem volt egyértelmű) megpróbálta megakadályoztatni, hogy az önkormányzat elé érkező sok tucat lakos, és a sajtó képviselői bemehessenek a testületi ülésre.

Az egyik önkormányzati bejáratnál becsapták előttük az ajtót, és belülről tartották, a másiknál pedig erőszakosan próbálták rájuk csukni. Ennek a közjátéknak – ami semmi mást nem bizonyít újfent, hogy Debreczeni István retteg a lakosságtól, és minden eszközzel hatalomban akar maradni – csak akkor lett vége, amikor figyelmeztették őket, hogy rendőri intézkedést fognak kérni.

 

 

A sok tucat lakos és a sajtó ezután fel tudott jutni a hivatal épületébe, ahol azonban hiába kérték a képviselők, hogy a nagyobb teremben tartsák az ülést, ezt a polgármester megtagadta. Mivel a napirendi pontok között előzetesen nem volt feltüntetve az 5 képviselő által aláírt indítvány a testület feloszlásáról, ezért egyikük ezt rögtön az ülés elején kérte.

A napirendre vételt azonban sem Debreczeni István, nem volt hajlandó szavazásra bocsátani, hol formai követelményekre, hol a Szervezeti és Működési Szabályzatra hivatkozva, azonban információink szerint ennek nem lett volna akadálya.

Fel akart szólalni az egyik vállalkozó is, akinek lassan majd 20 millió forinttal tartozik már az önkormányzat, és bár a testület ezt megszavazta, a polgármester először néhány mondat után elvette tőle a szót.

Az ülés ezután gyakorlatilag botrányba fulladt, és Debreczeni István hamarosan le is zárta. A képviselők, a lakosok és a polgármester is azonban a teremben maradt még egy ideig, miközben utóbbi olykor felemelt hangon szidta gyalázta, megalázta a képviselőket.

Debreczeni István becsületességre, törvényességre, demokráciára utaló szavait a jelen lévő lakosok hol gúnyosan megtapsolták, hol bekiabálásokkal mutatták ki, mit gondolnak az elmúlt 8 hónapos, folyamatos botrányokkal övezett „munkásságáról”.

A polgármester végül egy hátsó ajtón keresztül hagyta el az üléstermet.

A feloszlásról szóló indítványt benyújtó képviselők, és a helyiek is felháborodtak Debreczeni István magatartásától, többen azt hangsúlyozták, hogy ilyen mértékű akadályoztatás, megalázás soha nem történt még Csanádpalotán, így továbbra is kitartanak amellett, hogy ez így nem mehet tovább.

A mai testületi ülésnek is alig nevezhető közjáték azonban mindennél jobban rávilágított arra, hogy a polgármesternek mostanra már semmi sem szent, mindenáron fog ragaszkodni a hatalomban maradáshoz, amelyben partnerre talált a jegyzőben, és a külsős alpolgármesterben is.

A feszültség azonban mostanra már akkora a településen, hogy ha törvényes eszközöket ilyen-olyan időhúzással megakadályozzák is, lassan odáig jutunk, hogy az a nép fogja majd saját kezével kidobni Debreczeni Istvánt a hivatalából, amelyiket most megpróbálta kicsukni az épületből.

 

Hogyan lehet mindössze néhány hónap alatt szétverni egy települést? – Makó Híradó

Furcsa hangvételű levélben mentek neki a képviselőknek „ különböző életkorú és társadalmi helyzetű, hétköznapi csanádpalotai olvasók” a Makói Csípősön, többek között azzal vádolva őket, hogy nem dolgoztak a településért. A valószínűleg maroknyi megmaradt Debreczeni hívő még mindig nem érti, miért nyújtottak be indítványt a testület feloszlására, igaz ők sosem fogják.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest