Hírek

Egy embercsempész és hat illegális migráns

Egy szerb állampolgár ellen embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás Csongrád-Csanád megyében. A férfi hat migránst szállított az 5-ös számú főúton. A kép illusztráció, fotó: police.hu

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei ma hajnali 4 óra 45 perckor egy szerb honosságú gépjárművet akartak igazoltatni Szeged külterületén. A jármű vezetője ekkor megpróbálta magát kivonni a rendőri intézkedés alól és nagy sebességgel elhagyni a helyszínt, de egy közúti közlekedési jelzőtáblának hajtott, végül megállt. Személyi sérülés nem történt. Az ellenőrzés során a rendőrök a sofőrön kívül a személyautóban megbújva hat férfit találtak. Egyikük palesztin, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a gépkocsit vezető szerb állampolgárságú férfit a határrendészeti kirendeltségre előállították, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene büntetőeljárás.
Az illegális migránsokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.