Hírek Térség Top

Apátfalván már ma este lecsapnak a vérszívókra, de ne kémlelje a repülőt

Ha megfelelő lesz az időjárás, ma, napnyugta után, ha nem akkor szerdán napnyugta után végeznek szúnyoggyérítést Apátfalván, Maroslelén és Magyarcsanádon is szerdára tervezik ugyanezt. De ne keresse a permetező repülőt, az nem jön.

2020-tól ugyanis az Európai Unió tagállamaiban megszűnt a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi permetezése. A szúnyoggyérítés a jövőben kizárólag földi eljárással valósítható meg a közterületeken.

A lárvagyérítésre alkalmazható készítmény korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható. Légi permetezéssel azonban az is kizárólag vizes területeken, ahol földi eljárással a gyérítés nem megvalósítható – ebben az értelemben repülők mégis lesznek, illetve voltak, de ez korántsem oldhatja meg a problémát úgy, mint amikor magát a szúnyogot gyérítették légi permetezéssel. Így a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a biológiai lárvairtás is, mely elsősorban a szúnyogtenyésző helyeket érinti.

A földi szúnyoggyérítés során a szakemberek földi járműről melegköd-képző technológiával végzik a csípőszúnyogok elleni védekezést. Az alkalmazott és kijuttatott irtószer emberre, melegvérű állatokra, növényekre nem ártalmas, és a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A gyérítést ez esetben is napnyugta után kezdik, ezért a méhekkel már nem találkozik az irtószer.

Maroslelei olvasónk fotója a szúnyogokról

A földi meleg ködös permetezés nem csak látványos, de hangos is. A permetezés során kijuttatott Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer csekély mennyiségben (ez hektáronként csupán hat decit jelent) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra és az emberekre nem veszélyes és a hatóanyaga néhány óra alatt le is bomlik.

A szakemberek azt javasolják, hogy a permetezés előtt mindenki gyűjtse össze vagy takarja le a szabadban tárol gyermekjátékokat, ruhákat, élelmiszereket, evőeszközöket.

És a permetezés idejére, majd azt követően legalább egy órán át tartsák zárva az ablakokat, ajtókat, s ne használják a külső szellőztető rendszereket.

A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt meg kell mosni, ahogy egyébként is, s nem szabad a permetezést végző autó közelében lenni.

Érdemes az tudni, hogy bárki tehet a szúnyoginvázió ellen, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt edényekben, illetve a különféle tárgyakban felgyűlt esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, ezért érdemes ezeket az edényeket rendszeresen kiüríteni, vagy azokat akár csak letakarni.