Kiemelt hírek Térség

Csanádpalota: hogyan dobjunk ki 6 millió forintot az ablakon?

Már eddig is nagyon komoly felgyülemlett tartozásról lehetett tudni, most újabb, összesen mintegy 7,5 milliós tételekre derült fény. Hiába az időhúzás, folyamatosan szorul a hurok a Debreczeni István vezette önkormányzat körül.

Mint korábban beszámoltunk róla, több vállalkozás is lassan a végrehajtás kezdeményezéséig kénytelen elmenni a csanádpalotai önkormányzatnak végzett munkák ki nem fizetése miatt. Akkor úgy nézett ki, hogy mintegy 18 millió forintot várnak, ám a napokban portálunknak újabb, mintegy 7,5 millió forintnyi tételről számolt be a Sapi-Vill Bt, amelyről szintén megkapta a számlát az önkormányzat.

Ebből két tétel – egy 1 milliós, és egy 500 ezres -, egy hivatali épület, és az orvosi rendelő korszerűsítéséhez köthető tervdokumentációk készítése, a harmadik, mintegy 6 milliós számla ügye azonban megint csak tanítani való módon mutatja be a Debreczeni István vezette önkormányzat vígjátékba illő hozzáértését és felelősségvállalását, pontosabban leginkább annak totális hiányát.

Történt ugyanis, hogy a csapadékvízelvezető rendszerhez kapcsolódó pályázat során a szivattyúház felújítása során a Sapi-Vill Bt., még Nyergesné Kovács Erzsébettel megállapodva beszerelt egy automatizált vezérlőegységet, ami – bár nem képezte a pályázat részét – jóval hatékonyabbá tette a működést.

Az önkormányzat így gyakorlatilag kapott egy eszközt próbaüzemre, amelynek megtartásáról, vagy visszaadásáról a cégnek a későbbiekben dönthetett. Ezek közül azonban egyik sem történt meg a mai napig, ugyanis a vezérlőrendszer lebontását a Sapi-Vill Bt. levele szerint azzal akadályozta meg Debreczeni István, hogy a szivattyúház kulcs elveszett, és ha a tulajdonos mégis szeretne bejutni érte az eszközért (ami a saját tulajdonában van!), akkor fel fogják jelenteni.

 

 

Az eszköz sorsa így már közel 200 napja bizonytalan, emiatt pedig a cég kiszámlázta a városnak a bérleti díjat,

amelyet az adófizetők pénzéből kell előbb vagy utóbb kifizetni, kizárólag Csanádpalota polgármesterének köszönhetően,

hiszen ha a hivatalban normálisan működnének a dolgok, akkor ennek a számlának nem is kellene léteznie.

Abba már bele sem megyünk, hogy ennek a 6 millió forintnak mennyi jobb felhasználási lehetősége lett volna ahelyett, hogy gyakorlatilag kidobják az ablakon. Mindez persze csak egy újabb példa arra, hogy Debreczeni Istvánnal tárgyalni, egyeztetni körülbelül olyan, mint galambbal sakkozni.

Megkérdeztük az önkormányzatot is arról, hogy amennyiben nem tartottak igényt a vezérlőegységre, akkor miért nem hagyták csak egyszerűen a cégnek, hogy lebontsák, illetve mi indokolja, hogy közel 200 napig nem próbálták megoldani ezt a helyzetet, aminek eredményeként most valószínűleg 6 millió forintot kell az önkormányzatnak fizetnie. Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy nem gondolkodnak-e esetleg olyan megoldáson, hogy a hivatali kulcsokat valamilyenféle nyomkövetővel lássák el (egész olcsón lehet már ilyeneket kapni az interneten), hiszen azok úgy tűnik október közepe óta nem igazán vannak biztonságban. Amennyiben válaszolnak, frissítjük a cikket.