Belföld Hírek

A következő két hétben tetőzhet a szúnyoginvázió

Csúcsrajzás van, de tavaly, valamint a 2013-as dunai árvíz után is súlyosabb volt a helyzet. A lárvákat és a kifejlett vérszívókat egyaránt gyérítik a szakemberek.

Idén azért érezzük drasztikusnak a helyzetet, mert az esős-csapadékos időjárás, majd a felmelegedés miatt hatványozottabban fejlődnek ki szúnyoglárvák – magyarázta a Magyar Hírlapnak Dóka Imre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. A katasztrófavédelem 2013 óta felügyeli a központi gyérítést.

– Már április elején megindult a védekezés. Ezen a héten a 63 ezer hektárt is megközelítette a gyérítésbe bevont területek nagysága. A jövő héten több mint százezer hektáron terveznek gyéríteni. Szakemberek szerint a következő két hétben várható a tetőzés – fogalmazott.

Kétféle eljárás létezik: a szúnyoglárvák ellen biológiai gyérítés, valamint a kifejlett szúnyogok ellen kémiai kezelés. A biológiai során a hatóanyag egy baktérium által termelt fehérje, ez csak a lárvákat pusztítja el, más élőlényt nem. A kifejlett szúnyogoknál alkalmazott kémiai eljárás során pedig egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek ki. Ez a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, az csak több ezerszeres dózisban fejtene ki negatív hatást – olvasható a katasztrófavédelem honlapján, és állítják, nem kell tőle tartani, mert földi eljárással végzik az esti, éjszakai órákban, a hatóanyag néhány óra alatt lebomlik. A kémiai légi gyérítés egyébként már megszűnt, az EU ugyanis betiltotta az erre a célra használt készítményt. – Célunk, hogy minél nagyobb arányban történjen biológiai gyérítés, de ez nem azt jelenti, hogy egy csapásra megszűnik a vegyszerek alkalmazása – fejtette ki a szóvivő-helyettes.
A kémiai módszert a szakértők sokszor kritizálják. Lapunknak korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ volt munkatársa úgy nyilatkozott: a kémiai gyérítés általános rovaridegméreggel történik, vagyis minden ízeltlábút elpusztít, nemcsak a szúnyogot, ezért a biológiaira kellene átállni. Utóbbi szerinte egy megelőző jellegű módszer, de a jelenlegi rendszerben kevésbé alkalmazzák. Fontos eleme a szúnyogok elleni védekezésnek az is, hogy a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket néhány naponta ki kell üríteni.