Hírek Térség Top

Transzformátorcserére várt a felújított apátfalvi ovikonyha

A 40 millióból felújított konyha új elektromos eszközei miatt kellett kicserélni az utcai transzformátort. A konyha a tervek szerint július 13-től ismét működik. A képen még a régi konyha. A felújításnak köszönhetően rá sem lehet majd ismerni.

Gyakorlatilag befejeződött az apátfalvi Dózsa György utcai óvoda főzőkonyhája felújítása, melyet a koronavírus veszélyhelyzet miatti óvodabezárást kihasználva hoztak előre. Az apátfalvi önkormányzati étkeztetési fejlesztések programban sikeresen pályázott és 38 millió forint támogatást nyert a Belügyminisztériumtól a község önkormányzata.

A projekt teljes költsége 40 millió forint volt, amelyből a támogatás 38 millió forint, a további 2 millió forintot az önkormányzat biztosított.

A főzőkonyha egyébként napi 200 főre készít ebédet, az óvodások étkeztetésén felül a szociális étkeztetést is ellátja. A felújítás kezdete óta az ebédet Magyarcsanádról és Makóról szállítják a községbe.

Az eredeti elképzelések szerint a munkálatokat az óvoda nyári szünete alatt végezték volna el, ám a koronavírus veszélyhelyzet miatt elrendelt óvodai zárva tartás miatt áprilisra hozták előre a kivitelezést. Ez befejeződött, a szolgáltató június utolsó napján az utcai transzformátort is kicserélte, s a konyhában jelenleg az utolsó simításokat tartják, s az a tervek szerint július 13-án áll ismét üzembe.

***

A felújítás előtt a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát árasztó konyha korszerűsítése több okból is szükségessé vált, ugyanis már nem a legmodernebb eszközökkel működött, és a korábbi belső felújítás után több modern eszközt is üzembe helyeztek itt. Ezek használatának feltétele azonban a villamosenergia-hálózat teljes mértékű felújítása volt. Illetve az elektromos-hálózat bővítésén is át kellett, hogy essen az épület. A burkolatok cseréjével pedig immár eleget tettek a hatóságok által elvárt követelményeknek is.

A villamosenergia-hálózat korszerűsítése mellett betonoztak, burkolnak, festenek a főzőkonyhában, mely így teljes körű felújításon esett át. Új eszközöket is újakat kaptak, illetve bővítették az ott dolgozók által használtakat. Ez utóbbi egyébként is célja volt az elnyert pályázatnak.