Makó Színes

Több évtized után befejeződhet a mellékoltárok restaurálása a makói templomban

Újabb fontos fázishoz érkeztek a makói Szent István Király templom korszerűsítési munkálatai. A 2022-ben 250 éves műemlék épület burkolatának és padjainak teljes cseréje mellett, két mellékoltár is megszépülhet. A beruházást a plébániai közösség saját forrásából fedezi.

Meghatározó és a jövőbe mutató fejlesztések zajlanak az idén a makói Szent István tér szakrális helyén. Mint arról korábban hírt adtunk, a templom nagyjából 120 esztendős padjait teljesen újakra cseréli az egyházközség. A munkálatok februári kezdése óta megtörtént az épület belső terének alapozása és hőszigetelése, valamint a terméskő burkolat lerakása. Szűcs Gábor asztalos mester pedig folyamatosan dolgozik a harmadik generációs új bútorzaton; jelenleg a padok háttámláinak festésével nagyjából a teljes munka felénél tart már a szakember. A történelmi léptékű célra 130 magánszemély adakozott tízmillió forintot, amelyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma is csatlakozott 35 millió forintos támogatási kerettel a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat sikeres pályázatával.

navigate_before
navigate_next

Ezeknek a forrásoknak köszönhetően most olyan munkálatokra is sort keríthet a belvárosi plébánia, amelyekre eddig nem volt lehetőségük. Ezek közül az egyik legfontosabb az évtizedekkel korábban megkezdett munkálatok lezárása a két mellékoltárnál. –  A készítésük pontos idejéről nincsenek adataink. Az 1835-ös egyházlátogatási feljegyzésekben már említést tesznek róluk, amelyekben a Szent Józsefét tartják díszesebbnek és nemesebbnek; a vele szemben lévő Szent Annáét pedig népiesebb stílusúnak írják le – avatott be Pálfai Zoltán. A plébános hozzáfűzte, a templom ikonográfikus gondolatvilágában nagy szerepet kap a család és a nevelés, amelyek a képeken is jól nyomon követhetőek.

navigate_before
navigate_next

Mint megtudtuk, a mellékoltárok felújítása évtizedekkel korábban elindult, ám befejezésükre csak most van lehetőség. A tervek szerint idén a jobb állapotban lévő Szent József, jövőre pedig a Szent Anna oltár szépülhet meg. A feladatot egy háromfős restaurátor csapat vállalta. – Egy alapos kutatómunka után folytatjuk a már megkezdett munkálatokat. Feltárjuk a stílusjegyeket, a ráfestéseket eltávolítjuk, a rátéteket a vizsgálatok után kiegészítjük vagy kicseréljük majd – sorolta Tiszai Rebeka a várható munkákat, amelyeket terveik szerint a nyáron kezdenek meg. A kivitelezés nagyjából nyolcmillió forintos költségét a plébánia saját kereteiből biztosítja majd. A két műtárgy megszépítésén túl befejeződött a templom hangosítási rendszerének korszerűsítése és a szentély fehér felületeinél tovább folyatódnak a belső festési munkálatok és a műkő lábazat kialakítása is templomhajó teljes hosszában.

navigate_before
navigate_next