Hírek Térség Top

Elkészült a kövegyi ravatalozó

A Magyar Falu Programban elnyert öt és félmillió forintból újították fel a kövegyi ravatalozót. Pénteken már onnét búcsúztatják a napokban elhunyt egyik helybélit.

Még április elején kezdték meg a kövegyi ravatalozó felújítását, a Magyar Falu Program „Temető fejlesztési” alprogramjából még tavaly elnyert ötmillió-négyszáztizennyolcezer-kilencszáznegyvennégy forint támogatásnak köszönhetően.

A kivitelezők újjáépítették a ravatalozó tetőszerkezetét, kicserélték az épület összes nyílászáróját, illetve a régi járólapok helyére is újakat fektettek le.

– A ravatalozó pályázatból felújított része, azaz az épület felújítása teljesen befejeződött, az előtető része is már kilencvenkilenc százalékban készen áll. Az épület környékét pedig az önkormányzat hozza rendben. Összességében azonban befejeződtek a munkálatok – mondta Galgóczkiné Krobák Mária, Kövegy polgármestere. Már a bútorokat is visszatették a helyükre.

A 362 lélekszámú községben a felújítás ideje alatt nem volt szükség a ravatalozóra, most pénteken azonban már innen búcsúztatják az egyik nemrégiben elhunyt helybélit.

***

A kis lélekszám és a kis helyi adóvétel miatt a nagyobb beruházásokat község az idén is csak pályázatokból tudja megvalósítani. A Magyar Falu Programban tavaly elnyert négy pályázat közül már csak a ravatalozó felújítása maradt hátra, míg községház bútorzat cseréjére és a tető javítására összesen 12 millió 299 ezer 606 forintot nyertek. Pályázati segítséggel akarják kicserélni a falugondnoki buszt, s szeretnék felújítani a művelődési házat, illetve újraaszfaltoznák az Árpád és a József Attila utcákat.