Az intézmény kiürítésében a munkálatokat elnyerő, orosházi kivitelező is besegített. Ma kapta meg a munkaterület. A felújítás leghamarabb jövő áprilisban fejeződhet be. A felsősök – a tervek szerint – ősszel a védőnői szolgálat jelenlegi épületében kezdik meg a következő tanévet.

Ma reggel 8 órakor átadták a kivitelezőnek a munkaterületet, s hivatalosan ettől kezdve megkezdődhet a pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola, a felső tagozatosoknak hely adó épülete felújítása. A munkálatok költségét, azaz a 482 millió 683 ezer 410 forintot az európai uniós támogatás mellett a tankerület saját forrásából fedezi.

– A kivitelező, az orosházi Iványi Építőmester Kft. már segített az iskolának, például a bútorok elszállításában – mondta portálunknak Radó Tibor polgármester.

Térségi iskolaként működik a Petőfi Sándor Általános Iskola, ahová nem csak a pitvarosi, de ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri, de csanádpalotai, királyhegyesi és mezőhegyesi gyerekek is járnak. Az iskolának nagyon jók az eredményei, és zeneiskola is működik benne. Épp ezért nagyon fontos, hogy megújuljon, bővüljön a felső tagozatosok épülete, azaz a gyerekek a jó oktatáshoz méltó épületben tanulnak. A felső tagozatos épület külsejét körülbelül egy évtizede modernizálták, most kibővítik és a belsejét is a kor követelményeinek megfelelően alakítják át.

Kossuth utca 27. és Petőfi tér 15. szám alatti épülete bővítésére és belső felújítására a fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerület pályázott. A tervek szerint az 5453 négyzetméteres telken álló, 1576 négyzetméter alapterületű épületek közül 37,51 négyzetméteres melléképületet elbontják, s az 1288 négyzetméter alapterületű intézményt egy új, összesen 143,75 négyzetméteres alapterületű szárnnyal bővítik. Az iskola előtt két parkolót is építenek. Petőfi tér 15. szám alatt telepítenek három új játszótéri elemet, építenének egy új kerítést, kétszárnyú kapuval, s rendbe tennék az iskola környezetét is.

A jelenleg 9 tantermet és a tanári szobákat tartalmazó iskola – a közbeszerzési értesítőben részletesen közzétett felújítást követően – áthelyezett és új tantermeket, valamint összevont tanári helyiséget tartalmaz majd. A kétszintes főépület és a földszintes, két kisebb tantermet tartalmazó épület összekötésre céljából létesülő kisebb bővítményben közlekedő tér és egy csoportszoba jellegű tanterem lesz majd. A két épület összekapcsolásával és a főépület közlekedő rendszerének módosításával az eddig, csak az udvaron keresztül megközelíthető vizesblokk is az épületbe kerül. A bővítményben kap helyet a fiú mosdó, az akadálymentesített vizesblokk, takarítószer tároló és külső megközelítéssel a gondnok tartózkodója és műhelye.

A tanári szobák a most szolgálati lakásnak helyt adó épületrészbe kerülnek. A tanári szobák áthelyezésével felszabaduló területek a közlekedő-aula teret növeli, mivel a közösségi tér aránya az épület befogadó képességéhez viszonyítottan jelenleg alacsony. Az épület egészét fűtő két kazánt és a hozzá kapcsolódó hőközpontot az aula üvegfala elől a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiségbe helyezik át. Megemelik az aula padlóját, illetve teljes átépítenék annak lapos tetős szerkezetét is, így alakítanak ki egy akadálymentesen használható földszinti területet. A teljes akadálymentesítés érdekében a főbejárathoz és az aulához csatlakoztatva szabványos lejtésű rámpát építenek. A bővítéssel nem érintett épületrészen áthelyezik majd a tornaszobát, melyhez leány és fiú öltözőket alakítanak ki, átalakítják a vizesblokkokat, kialakítják a tanári helyiségeket, illetve lecserélik a teljes tető héjazatot.

A kéttantermes épületrészt és a szolgálati lakást utólagos hőszigeteléssel látják majd el, s a szolgálati lakáson homlokzati nyílászáró cserét is elvégezik. Az átalakítások után összesen 1400,58 négyzetméter hasznos alapterületű épület létesül. A meglévő főépület 10 éven belül elkészült 10 centméteres vastagságú polisztirol homlokzat hőszigetelését és műanyag ablakait nem hőszigetelnénk tovább, mivel az gazdaságtalan volna.

Az új épület fűtését kondenzációs gázkazánra cserélik. Az iskola épületben led-es világítást kap, s egy 25 kW-os napelem telepítésével teszik energiatakarékosabbá.

A felújítás, bővítés után is csak a felsősök járnak majd az épületbe. A felújítás a tervek szerint legkorábban jövő áprilisban fejeződhetnek be. A felsősöket a következő tanévbe – a tervek szerint – a védőnői szolgálat jelenlegi épületébe szeretnék áthelyezni, míg a védőnők beköltöznek az addigra a közművekre rákötött, s akkora már működési engedélyt kapott új Egészségházba.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest