Hírek

Mezőhegyes ad otthont a szerdán kezdődő Nemzeti Fogathajtó Versenynek

Ezen a héten rendezik meg a Nemzeti Fogathajtó Versenyt Mezőhegyesen, júliusban pedig újabb nagyszabású rendezvénynek ad otthont a Ménesbirtok – számolt be a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában Bardóczky Veronika lótenyésztési csoportvezető.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság lótenyésztési csoportvezetője a hétfő délelőtti adásban elsőként beszámolt a hétvégén rendezett regionális díjugrató és díjlovagló versenyekről, amelyeknek szintén Mezőhegyes szolgált helyszínéül.

A műsorvezető érdeklődésére elárulta: a koronavírus következtében nagy átszervezésre volt szükség, hiszen a Nemzeti Fogathajtó Verseny is eredetileg május elején lett volna megszervezve, és nemzetközi lett volna, bár a versenyzők száma így sem csökkent, hiszen mintegy kétszázan fognak jönni az ország különbözői pontjairól, de lesz cseh és román versenyző is.

Bardóczky Veronika a hallgatóknak arról is mesélt, milyen kategóriákban zajlanak ezek a versenyek, és hogy ezek között országos szinten magas kategóriát fog képviselni a mostani verseny. A csoportvezető kiemelte: ez a verseny előkészítő verseny a jövő évi négyesfogathajtó Európa bajnokságra is, amely Budapesten lesz.

Mint elhangzott, a verseny állatorvosi felvezetéssel kezdődik, majd csütörtökön és pénteken a szakmai kör számára érdekes versenyszámok lesznek, a közönséget pedig szombaton és vasárnap várják, ilyenkor kerül sor az izgalmasabb, gyorsabb tempóban zajló versenyszámokra. Bardóczky Veronika a műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta továbbá, hogy ez egyszerre egy szakmai találkozó is, illetve a kereskedelemre is sor kerülhet.

A nemzeti bajnokságon továbbá kiegészítő rendezvények is várják az érdeklődőket: szombaton és vasárnap gasztro- és kézműves vásárt is tartanak.

Július 17-ével kezdődően pedig újabb nagyszabású rendezvényre kerülhet sor: a XXVI. Kanca- és Ménversenyre, amely a „nemek harca”, és amelynek szuperdőntőjét vasárnap délután tartják. Bardóczky Veronika kiemelte: a versenyen eddig sosem látott, rekord összdíjazás lesz: 4,85 millió forint. Az érdeklőket vasárnap várják, de a pénteki, szombati szakmai napokon sem „zárják be a kapukat” – hangzott el a beszélgetésben.

 

Borítókép: Facebook / Rádió 7