Hírek Kék hírek Ország-világ Térség

Tizenkétmilliót mosott tisztára a román férfi

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a román férfival szemben, aki 2015 őszén közel 12 millió forint bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában működött közre.

A vádirat szerint a vádlott 2015. novemberében ismeretlenül maradt személyek megbízásából három különböző magyarországi pénzintézet szegedi fiókjában nyitott forint és devizaszámlát néhány nap eltéréssel a saját nevére. A számlákra kizárólag bűncselekményekből származó pénzek érkeztek, azokat a vádlott saját céljára nem használta.

A számlákon szereplő összegek jóváírásának alapját különböző webáruházak nevében elkövetett csalások képezték. Az eljárás során ismeretlenül marad személyek a – jellemzően műszaki cikkeket kínáló weboldalakat látogató – sértetteknek felajánlották, hogy az adás-vétel biztonságos lebonyolítása érdekében a szállítást és a biztosítást is elintézik 10 napos elállási határidővel. A világ minden tájáról érdeklődő sértettek, megtévesztő e-maileket követően, a jellemzően kisebb értékű árucikkek vételárát a weboldalon megjelölt számlaszámra elutalták, ami azonban ténylegesen a vádlott számlaszáma volt. A vevők a termékeket sosem kapták meg és a vételárat sem utalták vissza részükre.

A vádlott a jóváírásokat követően a bankszámla egyenlegét készpénzben felvette, megszerezve így a bűncselekményekből származó pénzt.

A Főügyészség a vádlottat üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.