Hírek

Kijelölték Csongrád-Csanád megye strandjait

Csongrád-Csanád megyében is kijelölték a kormányhivatalok a szakhatóságok bevonásával a természetes fürdőhelyeket, a strandok május 29. – június 15-i időszakban nyitottak ki.

A megyében az alábbi fürdőhelyeket minősítették a szakemberek:

 • Sziksósfürdő Strand és Kemping Szeged (állóvíz)
 • Naturista Strand és Kemping Szeged (állóvíz)
 • Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark (állóvíz)
 • Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand (állóvíz)
 • Sun City Szabadidőközpont Hódmezővásárhely (állóvíz)
 • Mártély Holt – Tiszai szabad strand (állóvíz)
 • Algyői Szabadstrand (folyóvíz)
 • Mindszent Tiszai Szabad Strand (folyóvíz) – vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva.
 • Maros Kalandpark Strandfürdő (folyóvíz) – vélelmezhetően az áradás miatt az ütemterv szerint esedékes vízminőség ellenőrző vizsgálat nem lett megfelelő eredményű, ezért jelen pillanatban a fürdőhely zárva.
 • Szentes Tiszai Partfürdő (folyóvíz)- áradás miatt a fürdőhely üzemeltetői döntés alapján előreláthatóan június 30-ig zárva.
 • Csongrád Körös – toroki Partfürdő (folyóvíz)

 

A természetes fürdővizek minősége a csapadékviszonyok, áradások, az előforduló szennyeződések, az adott víz természetes vagy mesterséges vízpótlási körülményeinek, lehetőségeinek függvényében változhat, a szabadstrandok működése ezért bármikor módosulhat.

A természetes fürdőhelyek kijelölését 2020. január 1-től a kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai végzika szakhatóságok (vízvédelmi hatóság, honvédelemért felelős miniszter, vízirendészeti rendőrkapitányság) és a fürdőhely fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének bevonásával. A kijelölés állóvízen visszavonásig, míg folyóvízen a fürdési idény végéig érvényes.

A fenti fürdőhelyek kijelölési eljárása során a helyszíni ellenőrzések megtörténtek, az üzemelés megkezdésének higiénés feltételeit a COVID-19 járványvédelmi készültség alatt elvárt humán egészségvédelemi szempontok (1,5 m távolságtartás, kézfertőtlenítés, fokozott felületfertőtlenítés és takarítás, zárt terek szellőztetése) figyelembe vételével valamennyi üzemeltető biztosítja.

A biztonságos fürdőzéshez azonban az is szükséges, hogy a fürdőzők is betartsák a rájuk vonatkozó előírásokat!

A fürdővizek minősítése alapján a besorolást az NNK a következő fürdési idény megkezdése előtt valamennyi fürdővízre a honlapján közzéteszi. Azok a fürdővizek, amelyek esetén nem áll rendelkezésre elegendő minta (pl. mert újonnan létesültek, vagy nem tartották be a vizsgálati ütemtervet) „nem besorolható” minősítést kapnak. Az országban üzemeltetett természetes fürdőhelyekkel kapcsolatosan rendelkezésre álló tájékoztatók a Nemzeti Népegészségügyi Központ/ Szakterületek/ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály/ Dokumentumtár (https://www.nnk.gov.hu)helyen érhetőek el.

A fürdővíz osztályba sorolását jelző ábrák:

 

Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata | Fotó: Facebook / Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal