Hírek Térség Top

Három apátfalvi utcában újulnak meg a járdák

Elbontják a Szabadság, a Dózsa György és a Damjanich utcai rossz állapotban lévő járdákat, s helyettük a közmunkaprogramban készített térköveket raknak le, szegéllyel, egy 12 milliós elnyert pályázat jóvoltából. A Magyar Falu Programban pedig 24 és fél millió forintos pályázatot adtak be a Tavasz, a Szabadság és a Liget utcák újraaszfaltozására – derült ki az apátfalvi képviselő-testület mai nyilvános ülésén.

Varga Péter települési képviselő az ülés elején azt javasolta, hogy vegyék le a naprendről a járdák és utak állapotával kapcsolatos előterjesztést, mondván, az nem elégséges tartalmú. A testület azonban 6:1 arányban leszavazta a javaslatot.

Elfogadta mai ülésén az apátfalvi képviselő-testület a helyi katasztrófavédelmi felkészültségről szóló tájékoztatót, mely szóbeli kiegészítésében Balogh Róbert tűzoltó ezredes, a makói tűzoltóság parancsnoka elmondta, tavaly Apátfalvára 10 tűzhöz és 14 műszaki mentés miatt szálltak ki. Két konyha- és egy szobatüzük is volt. Egy hónap alatt 8 viharkár miatt riasztották őket, de volt öntözőcsatornába esett autó, és a sztrádán kigyullad olasz autó és egy felborult bolgár tréler is. Az ülésen mutatkozott be Rókus Imre tűzoltó alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője.

Szintén elfogadta a Somogyi könyvtár által tavaly a helyi könyvtárnak nyújtott szolgáltatásról a szakmai tájékoztatót, melyből kitűnt, hogy az apátfalvi könyvtár tavaly 159 kötettel gyarapodott, melyből 138 új, míg a többit ajándékba kapták. A 167 beiratkozott olvasóval (ebből 63-an 14 év alattiak) működő könyvtár és a faluház Tavaly 13 napilapot és folyóiratot fizettek elő. Kiderült, hogy 130 az aktív könyvtárhasználók száma. Tavaly a könyvtárba 213 ezer forint értékben érkeztek új könyvek.

A testület döntött arról, hogy szeptembertől a jelenleg öt óvodai és egy minibölcsődei csoporttal működő Apátfalvi Bíbic Óvoda és Bölcsődében. Az óvodába egyébként – ahogy az Luczó Anikó intézményvezető írásbeli tájékoztatójából kiderült –, a következő tanévre 26, míg a minibölcsődébe 5 gyereket írattak be. Az előbbiben a várható létszám 100, míg az utóbbiban 7 lesz. Az óvodai csoportok átlaglétszáma 21 gyerek lesz. Az intézmény kihasználtsága száz százalékos.

navigate_before
navigate_next

A testület megtárgyalta a község bel- és külterületi útjai, járdái állapotáról, a közlekedés és a parkolás fejlesztéséről szóló beszámolót. Ebből kiderült, hogy egy nyertes pályázatnak köszönhetően 12 millió 682 ezer 521 forintból elbontják a Szabadság, a Dózsa György és a Damjanich utcai járdát, s helyettük térkövet raknak le, szegéllyel. De a Magyar Falu Programban 24 és fél millió forintos pályázatot adtak be a Tavasz, a Szabadság és a Liget utcák újraaszfaltozására. Erről a pályázatról még nem született döntés. Az önerős járdaépítést is támogatta és várhatóan fogja is az önkormányzat a szükséges térkővel – hívta fel a figyelmet a lehetőségre Szekeres Ferenc polgármester. Varga Péter képviselő szerint az előterjesztés nem szól annak címéről, a szóbeli kiegészítéssel együtt sem. És megemlített problémás helyszínekre, így például a rendelő környéki parkolásra, a Maros utca Nagyköz utca kereszteződésére is. És hiányolta a külterületi utakat a beszámolóból. Úgy gondolta leltározni kellene, mit tett eddig az önkormányzat és melyek a tervei. Továbbra is azt javasolta a testületnek, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést.

Szekeres Ferenc válaszként azt mondta, hogy az önkormányzati utakat a gazdakörrel közösen tesz minden évben az önkormányzat. A tanárok autói pedig elférnek az iskola mellett, illetve a faluház előtt.

A testület tudomásul vette a házi-, és a fogorvosok tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókat. Ezekből kiderült, hogy dr. Tóth Gábor Gellért fogorvos rendelőjében 2019-ben 4320 beteg jelent meg. Dr. Sziebig Géza 15 ezer 697 beteget látott el összesen a rendelőben, míg 70-et azon kívül, s 78 beteget utalt fekvőbeteg ellátó intézménybe. Dr. Bittó Csaba háziorvos 14 ezer 850 beteget a rendelőben látott el, azon kívül 167-et, míg fekvőbeteg ellátó intézménybe 115-öt utalt.

A testület elfogadta a községi védőnői szolgálat beszámolóját.

A képviselők szintén elfogadták a Apátfalvi Szociális Alapszolgáltatási Központ és a Család és Gyermekjóléti Szolgálat tavalyi munkáját összegző Herczegné Jáksó Anita, illetve Puskásné Ember Ninette intézményvezetők által készített beszámolókat is, s megköszönte a dolgozók munkáját. Elfogadták a polgármesteri hivatal, valamint a tavalyi adóbevételek alakulásáról szóló beszámolókat is. A testület arról is határozott, hogy egy harmincmilliós pályázatot ad be az önkormányzati feladatellátás fejlesztésére. Szénási Hanna jegyző elmondta, hogy ez a házasságkötő teremés a konyha bútorzatcseréjét, a polgármesteri hivatal informatikai fejlesztése, és a községháza lépcsőjének javítását is jelentené.

A testület 10-10 ezer forinttal köszönte meg a  koronavírus veszélyhelyzetben az idősek gondozását végző hét szociális dolgozó munkáját.