Hírek Térség Top

Csak négy bűncselekmény történt tavaly Nagylakon

Ebből három volt ittas vezetés, míg egy csalás – hangzott el a ma délután, a községházán rendezett nyilvános testületi ülésen. Július 1-től új körzeti megbízottja lesz a falunak. Augusztus 8-án falunapot rendeznek.

Elfogadta mai ülésén a nagylaki képviselő-testület Kolozsvári Rozália polgármester, a koronavírus veszélyhelyzet ideje alatti legfontosabb történésekről szóló tájékoztatóját,, melyben szerepelt, hogy lezárult a községháza 2016-ben kezdődött felújítása, melyre a község 32 millió forintot nyert, s végül ehhez a 6,4 millió forintos önerőn felül több mint 4 millió forintot kellett hozzátennie. Székkutassal közösen nyertek a „Tisza-Maros értékei komplex kerékpáros túraútvonal kialakítása” pályázaton, mely tizennyolc település együttműködésével épül 2020/2021 között. A község a Magyar Falu Programba négy pályázatot adott be, így az orvosi rendelő bővítésére, felújítására, a művelődési ház fűtés korszerűsítésére, a közterületek karbantartásához szükséges eszközök beszerzésére, illetve a játszótér javítására, korszerűsítésére. Pályáztak emellett a vasútállomásra, évelő növények, tuják vásárlására. A tájékoztatóban az is szerepel, hogy az önkormányzat a hosszú távú közmunka programban plusz egy közmunkást tud alkalmazni, így azok összesen nyolcan vannak. A nyári diákmunka programra négy főt igényeltek. Az önkormányzat sikeresen pályázott, így nyert 30 földlabdás fát a fásítási programban. Ezeket ősszel szállítják, s ültetik majd el a faluban, a művelődési háznál, az orvosi rendelőnél, illetve babafaként a játszótéren. A település REKI (rendkívüli önkormányzati támogatási pályázatot is benyújtott 23 millió megcélozva, ugyanis a költségvetés készítésekor kiderült, hogy Nagylak a jó adóerő képessége miatt több, mint 11 forint állami támogatástól esik el, a tavalyi iparűzési adóból több, mint 11 milliót kell visszafizetnie.

A testület elfogadta a közrendről és közbiztonságról szóló tájékoztatót, melyből kitűnt, hogy a faluban tavaly nem történt vagyon elleni bűncselekmény, a közbiztonság helyzete kimagaslóan jó, folyamatosan csökken a bűncselekmények száma, tavaly összesen 4 bűncselekmény történt, ebből 1 csalás, míg 3 ittas vezetés. Állandó a rendőri jelenlét a községben (a migráció miatt is, lévén, hogy közvetlen az országhatár mellett fekszik), tavaly a bel- és külterületen összesen 14 baleset történt, tizenháromban nem volt személyi sérülés, egy eset azonban súlyos sérüléssel járt.- sorolta a legfontosabb tudnivalókat Nagy Sándor, a makói rendőrkapitányság vezetője.

navigate_before
navigate_next

– Viszonylag nyugodt volt a határhelyzet és határőrizeti helyzet Nagylakon, ahol csak egyetlen migránst fogtak, azt is átadták a román határőrizeti szerveknek. Mozgalmasabb volt azonban az M43-as határátkelőé – fogalmazott Bodor Attila, rendőr alezredes, a nagylaki határkirendeltség vezetője. Vázolta a koronavírus veszélyhelyzet az átkelőre gyakorolt hatását. Mint mondta, volt olyan helyzet. Hogy a kamionok a palotai átkelőtől a Tiszáig torlódott fel. Egy kollégájuk sem betegedett meg a koronavírusban.

– Nagylakon hat esemény volt, mind műszaki mentés, ebből négy a határátkelőn – hangzott el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolójában Balogh Róbert alezredes makói tűzoltóparancsnok szóbeli kiegészítésében.

A testület meghallgatta és elfogadta a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokhoz kapcsolódó tavalyi szakmai munkáról szóló beszámolót, illetve Fehér Attila falugazdász tavalyi munkájáról szóló beszámolóját is.

Kolozsvári Rozália elmondta, a hivatal rácsatlakozott napelemekre, s ki kellene festeni a községházát belülről. Három árajánlatuk is van, a testület ebből a 799 ezer forintosat fogadta el, melyben benne van a munka és az anyagköltség is.

A polgármester elmondta, augusztus 8-án megrendezik a falunapot, mely egyik fő produkciója a paint ball lesz.