Hírek Térség Top

Szent László-szobrot avattak a földeáki templombúcsún

A templom főbejárata közelében lévő, vihar által kidöntött tölgyfa földben maradt részéből Bárdi Andrea faragta ki a lovagkirály, a templom védőszentje alakját. Ezt a mai templombúcsún, a szentmisét követően szentelte meg Olasz Attila plébániai kormányzó. A képen Bárdi Andrea és a szobor.

A belső terében gyönyörűen megújult Szent László Plébániatemplomban száznál is többet vettek részt a ma délelőtt szentmisén, melyet Olasz Attila plébániai kormányzó celebrált a híveknek.

Ezt követően szentelte meg a Bárdi Andrea makói művésztanár által a templom főbejárata melletti, egy viharban kitört tölgyfa csonkjából faragott Szent László-szobrot.

A kitört fa szoborrá faragásának ötletével Wéber János kereste meg a fa szobrairól elhíresült pedagógus szobrászt, aki a szentelésen résztvevőknek maga mesélte el, hogy a gyönyörű egészséges fatörzset előbb ki kellett szárítani, majd ezt követően kellett kitalálnia, hogy mi legyen belőle.

– A tér, a templom, a környezet és a fa formája miatt azt javasoltam, hogy Szent László legyen belőle, s nem csak a portréját szerettem volna elkészíteni, de azt akarta, hogy a monumentalitása is látszódjék – mondta az alkotó.

A szobor kifaragásának folyamatát egyébként azok is követhették, a közeli paravánra kirakott fényképek segítésével, akik magát a faragást nem szemlélgették meg a hétvégeken. A szoborterveket a parkot is megújító Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület tagjai is megnézték.

navigate_before
navigate_next

A szentmise, majd a Szent László-szobor felszentelése után már szórakoztató programok követték és követik estig földeáki templombúcsút. Az érdeklődők megtekinthetik Bárdi Andrea korábbi állatokat ábrázoló faszobrait, működik a kirakódóvásár, ahol a műanyag játékoktól az édességekig, a hanglemezekkel „kivert” női táskától a Pepa malac léggömbig sok minden lehet kapni.

Valamivel 4 előtt már Szűcs Balázs a gyermekeket is bevonó bűvészműsorára csodálkozhatnak rá a kicsik és nagyok, fél 5-től fogyaszthatják el a résztvevők estebédként a babgulyást, majd 5-túl egészen este 8-ig a lakodalmi jó hangulatot meghatározó Vigadó zenekar, Búza Ildikó, Gaál Brigitta, Búza Ibolya Virág szórakoztatja az érdeklődőket a templomkertben, a Szent László plébánia és a Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület közös rendezvényén.

***

Ma a Kossuth Rádióban  a földeáki Szent László Plébániatemplom harangja csendült fel déli harangszóként. Hogy hogy került a rádióba, s mi hangzott még el a faluval kapcsolatban, arról korábban itt írtunk.