Hírek Makó Színes

A városháza dísztermét is felfedezhették a sötétben a Múzeumok Éjszakáján

Három különleges tárlatvezetésre hívta az érdeklődőket a József Attila Múzeum szombat este: az éjfélig tartó programsorozat részeként a megjelentek zseblámpával fedezhették fel Csanád vármegye ősgalériáját, a skanzent és a múzeum állandó kiállítását is.

Szikszai Zsuzsanna portálunknak elmondta: mint minden évben, idén is csatlakozott a múzeum az országos rendezvénysorozathoz, a Múzeumok Éjszakájához, bár idén egy kicsit más formában; családi programok és kézműves foglalkozások helyett tárlatvezetéssel készültek.

– Nemcsak a múzeum épületében és a skanzenben vártuk a kedves érdeklődőket, hanem azt gondoltuk, mivel június negyedikén visszakapta megyénk a Csanád nevet is, Csongrád-Csanád lett a neve a megyének, és ennek apropójaként az egykori Csanád vármegye székhelyének a főépületét szeretnénk bemutatni, illetve az itt található ősgalériát – emelte ki a múzeum igazgatója. Mint rámutatott, ez az ősgaléria nemcsak Csanád vármegye festményeit, hanem Torontál vármegye ősgalériáját is tartalmazza. A közgyűlési terembe 2018-ba kerültek vissza a festmények a múzeumból, de – mint Szikszai Zsuzsanna elárulta – nem mindegyik az eredeti helyére.

– Nagyon fontos, hogy megismerjük Csanád vármegye nagyjait, azokat az elődeinket, akiknek a vasutat, a színházat, a kulturális életünket, az itt élő várost, a közigazgatást vagy a megyét köszönhetjük – hangsúlyozta.

navigate_before
navigate_next

Forgó Géza történész elmondta: az éjszaka során a látogatók megismerkedhettek a Makó múltját bemutató kiállítással is, amely az újjátelepüléstől egészen 1990-ig tart. A 2008-ban kialakított „Küzdelmes évszázadok” tárlat rendhagyó bejárásán a megjelentek többek között az első képviselő-testület tablóját, és a három kialakított szobát is megtekinthették zseblámpáikkal.

Nemcsak a múzeum épületében, hanem a skanzenbe is betekintést nyerhettek a kíváncsi érdeklődők: mint arról Nagy Gábor néprajzkutató tájékoztatta portálunkat, Börcsök Attila mutatta be a szabadtéri néprajzi gyűjtemény több gazdasági melléképületét. Az éjszaka során megtekinthették a műhelyeket, így többet megtudhattak a kovács és asztalos szakmákról, de a hagymásház is megnyitotta kapuit a Múzeumok Éjszakáján.