Az elmúlt öt évben a kormány számos támogató döntést hozott a makói fürdőbővítéssel, -korszerűsítéssel és uszodaépítéssel kapcsolatban, rengeteg forrást rendelt a nagyprojekthez, ám egyelőre egyetlen kapavágás sem történt. Az önkormányzat az utóbbi hónapokban már alig-alig kommunikált a várva várt beruházásokról. Úgy tűnik, a helyi turizmus fejlesztésének zászlóshajója elveszett az előkészítés útvesztőjében. Mikor indul végre a kivitelezés, és mikor vehetjük birtokba a létesítményeket? Erre keressük a választ.

A magyar kormány összesen mintegy 9 és fél milliárd forinttal támogatja a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítését és a Nemzeti Sportközpont által kivitelezett és működtetett uszodakomplexumot. A Hagymatikum Gyógyfürdő bővítésének kivitelezése az ősz folyamán kezdődhet meg, az uszodakomplexum építkezése pedig 2020 első felében indulhat el – ezt Farkas Éva Erzsébet, Makó város polgármestere jelentette be tizenhárom hónappal ezelőtt, azaz tavaly májusban a Makó Híradó felületén. Majd nem sokkal később, 2019. júliusban arról számolt be: a Hagymatikum Gyógyfürdő bővítésének első ütemére vonatkozóan kiírták a kivitelezési közbeszerzési eljárást, így hamarosan megkezdődhet a mintegy 3000 négyzetméter családi- és élményzóna megvalósítása, amelynek medence terében vízi attrakciók, Atlantisz-világ és csúszdamedencék létesülnek. Az épületrész folytatásában nyári öltöző és csúszdatorony is megépül, továbbá kialakítanak egy külső termál medencét is – olvashattuk a nagyszabású terveket.

Azóta tizenegy hónap telt el, de a fürdőfejlesztéshez kapcsolódó földmunkáknak még semmi nyomát sem látni a hagymavárosban. Az önkormányzat egyelőre nem tájékoztatta a nyilvánosságot a 2019 nyarán kiírt kivitelezési közbeszerzés eredményéről, a korábbi ígéretekkel szemben sajnos nem indult meg a fürdő bővítésének kivitelezése, az új uszoda építéséről már nem is beszélve. Pedig néhány nap múlva 2020 második felére fordulunk. Portálunk összeszedte a makóiak által várva várt nagyprojekt előkészítéséinek mérföldköveit, és megkereste az önkormányzatot is, hogy segítsen eligazodni a lakosságnak a beruházás(ok) útvesztőiben.

Elöljáróban fontos leszögezni, a magyar kormány az elmúlt esztendők során látványosan és egyértelműen a makói fejlesztés mellé állt: számos támogató döntést hozott azzal kapcsolatban, milliárdokat rendelt hozzá, ha a város azt kérte, forrásokat csoportosított át, és határidőket módosított. Az első kormányhatározat még 2015-ben született a Makovecz-fürdő bővítéséről, korszerűsítéséről. Azóta csaknem öt év pergett le, tervek jöttek és mentek, de egyetlen kapavágás sem történt…

 

 

A kormány először egy 2015. december 29-i határozatában biztosított 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást Makó Város Önkormányzata részére a Makó Városi Termál- és Gyógyfürdő rekonstrukciójának és bővítésének tervezési feladataira. 2016. szeptember 12-én írták alá a tervezési szerződést a Makona Kft.-vel a beruházáshoz szükséges tervdokumentációk elkészítéséről. 2017. október 13-án aztán a makói önkormányzat határozatot fogadott el, melyben arra kérte a kormányt, a fürdő bővítése mellett biztosítson a városnak egy uszodakomplexum üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi forrást. Még aznap meg is küldték a kérelmet a miniszterelnöknek, melyben mintegy 8,8 milliárd forint támogatást kértek a fürdőfejlesztéshez és a tervezett új uszoda üzemeltetéséhez. A kormány 2017. december 29-én arról döntött, hogy összesen 9,5 milliárd forint támogatást különít el a Makó Városi Termál- és Gyógyfürdő fejlesztésének megvalósítására a 2018-2020 közötti időszakra, az alábbi bontásban: a 2018-as évben 1 955 100 000, a 2019-es évben 4 714 850 000, a 2020-as évben 2 830 050 000 forintot. Közben 2018. január 2-án a kormányhivatal építésügyi osztálya jóvoltából jogerőre emelkedett a Makó Városi Termál- és Gyógyfürdő rekonstrukciója és bővítése építési engedélye.

2018 nyara aztán újabb fordulatot hozott. 2018. július 18-án Makó Város Önkormányzata kezdeményezte a 2017. december 29-i kormányhatározat módosítását. A város – Lázár János országgyűlési képviselő közbenjárásával – azzal a kéréssel fordult a kormányzathoz, hogy praktikus okokból válassza külön az uszodakomplexum megvalósítását a fürdő bővítésétől. Kérték, az uszodakomplexum beruházást a Nemzeti Sportközpontok bonyolítsa le, illetve 2020. január 1-jét követően a kivitelezés megvalósulásáért a Beruházási Ügynökség feleljen. A kormány ebben is partner volt, segítő szándékkal állt az önkormányzat megkereséséhez. 2018. december 6-án határozatot hoztak a Makovecz Imre-életmű gondozásának folytatásáról és az ezzel összefüggő egyes kormányhatározatok módosításáról. A döntés értelmében a Makó Város Önkormányzata által megvalósítani kívánt Makói Városi Termál- és Gyógyfürdő (Hagymatikum) fejlesztése két ütemben, az eredeti Makovecz-tervek szerinti bővítésként, illetve külön beruházás keretében egy új uszodakomplexum felépítésével valósulhat meg. A korábbi kormányhatározatokat és forrás-hozzárendeléseket módosítva a kormányzat ezúttal arról döntött, hogy a 2019-es, 2020-as és 2021-es évben, ütemezetten mintegy 3,9 milliárd forinttal járul hozzá a fürdőfejlesztéshez, valamint összesen 5,2 milliárd forinttal az uszodaépítéshez. (Aki a pontos részletekre is kíváncsi: a Hagymatikum-fürdő eredeti Makovecz-tervek szerinti bővítéséhez 2019-re 1 564 800 000, 2020-ra 1 277 800 000, 2021-re 1 051 000 000 forint támogatást állítottak be, míg az uszodakomplexum építéséhez 2019-re 1 511 800 000, 2020-ra 1 901 000 000, 2021-re 1 787 200 000 forintot rendeltek hozzá ekkor a központi költségvetésből.)

A változásnak megfelelően ekkor szükség volt az elkészült tervek szétbontására, átdolgozására, szakaszolt engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció elkészítésére. Az önkormányzat felkérte a tervező Makona Kft.-t, hogy a kormányhatározatnak megfelelő ütemezett megvalósítást biztosító építésiengedély-módosításhoz vezesse át az engedélyezési terveken a változtatásokat. Ezután a szaktervezők is felülvizsgálták a kivitelezési tervdokumentációt. Ezzel együtt úgy tűnt, semmi akadálya, hogy 2019 végén, de legkésőbb 2020 elején megkezdődjön a fürdőfejlesztés. A beruházás keretében mintegy 3000 négyzetméteren bűvölne az élményfürdő, családi és élményzóna létesülne, amelynek medenceterében vízi attrakciók és csúszdamedencék készülnének. Az új épületrész folytatásában nyári öltöző és csúszdatorony is várná a látogatókat. Ami pedig a másik elemet illeti, a nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas, lelátóval és melegítőmedencével ellátott uszoda a tervek szerint Makó és a környező 15 település úszásoktatását is szolgálná.

 

 

Ezzel párhuzamosan a kormányzat 2019-ben is pozitívan állt az önkormányzat újabb kéréséhez. A város ekkor azt kezdeményezte, hogy mintegy 1,46 milliárd forintot csoportosítsanak át az uszodaberuházás támogatásából a fürdőkorszerűsítésre. A kormány megint zöld lámpát adott, döntött a forrás-átcsoportosításról is, valamint hozzájárult ahhoz is, hogy az újabb áttervezésnek megfelelően (az eredetileg 2018-2020-ra tervezett) projektet újabb egy évvel csúsztassák, azaz 2019-2021 helyett 2020-2022 között valósuljon meg.

A Makói Városi Termál- és Gyógyfürdő (Hagymatikum) fejlesztéséhez kapcsolódó kivitelezési közbeszerzés végül 2019 augusztusában megjelent, és 2019 decemberéig kellett benyújtani az ajánlatokat. Egyelőre nincs hír arról, hogy lezárult-e ez az eljárás, és ha igen, milyen eredménnyel. Egy biztos: az építkezésnek még nyomát se látják a makóiak. Továbbá az uszodaberuházás előkészítéséről sem lehet hallani a városban tavaly ősz óta.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot, és több kérdést tettünk fel a fürdőberuházás és az uszodaépítés előkészítésével kapcsolatban. Arról érdeklődtünk, mikor kezdődhetnek meg végre a kivitelezési munkálatok, mikor indul meg a fürdőbővítés és -korszerűsítés, illetve a modern uszoda építése, és a tervek szerint mikor vehetik birtokba a makóiak és a turisták ezeket az új létesítményeket. Amint válaszolnak, természetesen közöljük olvasóinkkal.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest