Először jövő hétfőn 11 óra 58 perckor a harangszöveg, majd déltől a harangszó hangzik el, majd jövő vasárnap szintén ugyanebben az időpontban ugyanez lesz a sorrend. A harangszót a Molnárné Gardi Katalin Aranyanyu kapcsolatainak köszönhetően hallhatják majd a rádióhallgatók.

A Szent László plébániatemplom harangszavát már tavaly ősszel rögzítette a Kossuth rádió stábja, érdekes előzményeket követően. A történetet a földeáki könyvtár osztotta meg, e szerint az aranyanyu kapcsolatai révén vendégeskedett a könyvtárban még tavaly júniusban, a Falunap alkalmával, de a Rózsalakodalom okán Farkas Erika, a Kossuth rádió munkatársa. A faluban készült riport az ezt következő héten hangzott el „A hely” című műsorában. Ebben esett szó arról is, hogyan szerepelhetne a földeáki templom harangja a déli harangszóban. Na ezt követően érkeztek meg a rádió fővárosi munkatársai a faluba, s vették fel a harang hangját.

De nem csak ezt tették meg, de arra kérték a könyvtár munkatársait, hogy a Földeákról, a Szent László plébániatemplomról és a tornyában lévő harangokról is állítsanak össze egy kis ismertetők, a megadott kérdések alapján. Megígérték, hogy a templom védőszentjének ünnepe körül, azaz június végén hangzik majd fel a rádióban a földeáki harangszó. A Kossuth rádió műsorújságja szerint 11 óra 58 perckor először a harangról és a községről szóló ismertetőt olvassák fel, majd délben szólal meg a harang az éter hullámhosszain, illetve a rádió internetes oldalán.

Rakonczai Katalin és Farkas Sándorné könyvtárosok által összeállított az 1846 óta létező Földeákról is szóló ismertető szerint, mely szintén elhangzik majd – a templomtoronyban négy harang függ. A lélekharang kivételével az 1. világháború idején mindet elvitték ágyúöntés céljából, ahogy tették ezt számtalan haranggal az országban. A földeáki nagyharangot felirata szerint: „Isten dicsőségére öntették közadakozásból a buzgó földeáki róm. kath. Hívek. 1924.-ben öntötte Szlezák László harangöntő Budapesten.”
A templom többi harangja is ebben a műhelyben készült. Jelenleg a 480 kilós nagyharang és a 60 kilogrammos, Szent József tiszteletére öntött lélekharang működik.

A községben egyébként naponta háromszor is harangoznak: reggel 6-kor, déli 12 órakor és este 7-kor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest