Egy TOP-os pályázatnak köszönhetően jelenleg is zajlik a csanádalberti minibölcsőde kialakítása, de emellett több új pályázatot is beadott a helyi önkormányzat. A képen az óvoda.

Mint arról korábban beszámoltunk: egy TOP–os pályázaton 71 millió forintot nyert egy, a négy szomszédos kistelepülés igényeit kiszolgáló minibölcsőde létesítésére a csanádalberti önkormányzat. Az új intézmény kialakítása az egyik az óvoda átellenében lévő Fő utcai egykori lakóházban zajlik. A minibölcsődének az idén december 31-ig kell elkészülnie. Az önkormányzat által megvásárolt a Fő utcai épületet kívül és belül teljesen át kell alakítani annak érdekében, hogy alkalmas és megfelelő legyen a gyermekek minibölcsődei elhelyezésére. Az összesen hetvenegymilliós összegben benne van az a hétmillió-hatszázezer forintba kerülő jármű is, mellyel majd a környező településről tudják szállítani a gyerekeket reggel a minibölcsődébe, majd délután onnan haza. Nagyérről, Pitvarosról, Ambrózfalváról és Csanádalbertiről várják ide majd a gyerekeket. A térségi igényeket kiszolgáló csanádalberti minibölcsődébe egyébként egy időben két csoportban összesen tizenhat gyermek járhat majd.

Szintén zajlik a szolgálati lakás kialakítása, a Magyar Falu Programban elnyert támogatásnak köszönhetően 33 millió forintból.

Megújul az óvoda

– A Magyar Falu Programban adtunk be egy harminchárom milliós támogatást megcélzó pályázatot az egy épületben működő iskola, óvoda energetikai felújítására. Ez magában foglalnák az épület nyílászárói cseréjét, az épület hőszigetelését, napelem felszerelését, a vizesblokk átalakítását az iskolában, de az óvodai csoportszoba átalakítását, illetve a bútorok vásárlását. Ezt a pályázatot még tavaly nyújtottuk be és nyertük meg, s a munkálatok jelenleg is zajlanak, s a tervek szerint iskolakezdésbe be is fejeznék. A belső építészeti munkákat befejezték, a külsőn dolgoznak a szakemberek – részletezte a pályázat tartalmát Csjernyik Zoltán. Csanádalberti polgármestere arról is beszélt, hogy ötmillió forint értékű pályázatot adtak be és nyertek el szintén tavaly az óvodaudvar fejlesztésére.

– Van még egy, a Belügyminisztériumhoz szintén tavaly benyújtott, a belterületi utak fejlesztésével kapcsolatos pályázatunk. Az elnyert 15 millió forinthoz az önkormányzat két és félmilliós önerőt biztosított. Ebből készül el az idén a Munkácsy, Dózsa utca szakaszának felújítása – tette hozzá a polgármester.

Csjernyik Zoltán az is hozzátette, hogy újabb pályázatokat is beadtak: így orvosi eszközökre 3 milliót, belterületi utak karbantartásához szükséges eszközök beszerzésre 15 millió forintot szeretnénk nyerni. Ez padka- fűnyírókat, tolólapokat, de akár seprűgépet, sószórót is jelenthetne. A művelődési házra napelemet szeretnénk felszerelni a közösségi tér felújítására beadott pályázat segítségével, illetve egy egyedi, 28-30 millió forintba kerülő szennyvíztisztító berendezést is szeretnénk oda telepíteni, ezzel megtakarítanánk a szennyvízszippantás jelentős költségét. Hasonló szennyvíztisztító működik az orvosi rendelőnél és a leendő minibölcsődénél. De pályázunk a játszótéri eszközök felújítására és parkosítására. Az ötmillió forintot a Magyar Falu Program segítségével szeretnénk megkapni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest