Az operatív törzs napi tájékoztatói megszűnnek, a mai, utolsó tájékoztatóján elköszönt Müller Cecília országos tiszti főorvos, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kiss Róbert rendőr alezredes – írja a hirado.hu.

A veszélyhelyzet megszűnésének köszönhetően az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek – jelentette be Lakatos Tibor az operatív törzs szerdai, utolsó sajtótájékoztatóján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: ettől függetlenül a törzs továbbra is működik, és folyamatosan frissül a koronavirus.gov.hu oldal, melyen továbbra is megtalálhatók a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok és tudnivalók.

Lakatos Tibor összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit az operatív törzs szemszögéből. Elmondta, 113 napja működik az ügyeleti központ a nap 24 órájában, a hét minden napján. Zárásként békés, vírusmentes nyarat kívánt.

Tovább csökkent a fertőzöttek száma

Az elmúlt napokban a számok nagyon kedvezően alakulnak, ezek pedig lehetővé tették a lazításokat, nyitásokat – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Kitért arra, hogy csak egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, két idős, krónikus beteg azonban sajnos elhunyt.

Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, jelenleg 964 főről beszélhetünk. Kiemelte: a gyógyultak száma triplája az aktív fertőzötteknek, már 2547-en gyógyultak fel a betegségből.

Számos tesztvizsgálatot végeztek el, mára ez a szám elérte 242 139-et.

A betegek 57 százaléka nő – fűzte hozzá.

 

Tizennégy országból érkeztek fertőzöttek

Kevesebb mint a 2 százaléka az összes magyarországi fertőzötteknek a külföldről érkezett betegek aránya – emelte ki Müller Cecília.

A járvány időtartama alatt 93 eset volt, vagyis ennyien hozták be a betegséget külföldről. Ausztriából 33, Nagy-Britanniából 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból és Izraelből 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, míg Csehországból, Portugáliából és Santa Luciából 1-1 beteg érkezett” – részletezte az országos tiszti főorvos.

A vírus még itt van

Az intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon a járvány egy nagyon lapos görbét mutat. Az első hullámon túl vagyunk, de a pandémia még mindig zajlik, a vírus jelen van. Az óvintézkedéseket, a korlátokat, szabályokat megfelelő mértékben szükséges még betartani” – hangsúlyozta.

Tájékoztatója végén Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen szerepet is játszott egyebek között a koronavírus-járvány elleni védekezésben, betegellátásban, tájékoztatásban.

Karantén nélkül Romániából is

Szerda reggeltől megszűnt a karanténba vonulási kötelezettség a Magyarország és Románia közötti határátlépés esetén – mondta a tájékoztatón Kiss Róbert.

Hozzáfűzte, hogy emellett megnyílt az utazási korlátozások információit bemutató nemzetközi honlap, ami valamennyi uniós nyelven elérhető.

Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, de a tájékoztatók egyelőre megszűnnek. Külön köszönetet mondott a „mémgyárosoknak”, akik az operatív törzsről mémeket alkottak, és ezek „elképesztő magasságokba emelkedtek”, ezzel is segítették az operatív törzs munkáját. A szóvivő azt is elmondta, mivel egyenruhát hordanak, nem volt stylistjuk, Müller Cecília pedig minden alkalommal saját ruhatárát használta fel a megjelenések alkalmával. Köszönetet mondott a szóvivő a sminkeseknek és a fodrászoknak, valamint a hangosítóknak és az operatőröknek.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán köszönte meg az operatív törzs tagjainak munkáját.

 

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: Facebook / Magyarország Kormánya

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest