Belföld Hírek

A Jobbik elvesztette egykori nemzeti választóit, szavazóit

Kezdetben a nemzeti radikális ideológiától indult, majd egy kacskaringós úton elérkezett a balliberális oldalra. Azonban úgy tűnik a balliberális oldal, most nem tekint rá olyan nagy szimpátiával, mint a kezdet kezdetén – írja a hirado.hu

„Egyre inkább az látszódik, hogy akik elhagyják a pártot, vagy a politikai semmibe távoznak, vagy új formációkat hoznak létre. Akik pedig maradnak, egyre inkább magányosodnak, és jól megjósolható az, hogy ez a fajta lemorzsolódás egészen odáig fog tartani, hogy 2022-ben már önállóan nem lesznek képesek megmérettetni magukat” – mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hozzátette, voltaképp Jakab Péter nyíltan meghirdette az ideológiamentességet. Ez ma már látszik a logón is, a szimbólumon, ami mindig többet fejez ki, mint egy marketingeszköz. Mindig kifejezés jelképezi a párt hovatartozását.

A kettős keresztből valami torzó lett, egyesek szerint a hashtag nevezetű, interneten használt  jelre hasonlít, de igazából ideológialag nem tehető sehova. Ha megnézzük a tartalmát, és megnézzük a stílusát is a pártnak, akkor láthatjuk, hogy ma már nem nemzeti, nem nemzeti radikális, és nem is konzervatív, vagy keresztény pártról van szó, hanem egy balliberális ideológiai, vagy a baloldalon szövetségét kereső pártról beszélhetünk” – részletezte a kutató.