Folyamatosan pontosítják a járványügyi adatokat, vagyis miután az észlelő orvos bejelentett egy gyanús esetet, mintát vesznek, és a népegészségügyi szakemberek elkezdik a kivizsgálást. Ekkor derül ki, hogy az állandó lakcímén tartózkodik az illető, vagy máshol fedezték fel a betegséget, ekkor változtatják a koronvirus.gov.hu oldalon a számadatokat is – mondta az Origo kérdésére Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

A magyar és szlovák, illetve magyar és osztrák határátkelőhelyeken június 5-től megszűnt a határellenőrzés – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői online tájékoztatóján. Mint mondta, március 12-től a magyar és osztrák tranzitforgalom számára mát több mint egymillió fő átléptetését segítették.

A Magyar Közlönyben megjelent, és vasárnap reggeltől hatályba lépett, hogy Németországból, Szlovákiából, Ausztriából, Csehországból az állampolgárok az általános szabályoktól eltérően beléphetnek a személyforgalomnál is. Hozzátette, az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is érvényes a szabályozás, ha van állandó tartózkodási helyük Magyarországon, és ezt igazolni is tudják. Ma 798-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 9665 karantén van érvényben – ismertette Kiss Róbert.

Müller Cecília azt mondta, a vírus első hullámát lassan magunk mögött hagyhatjuk. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint újabb hat magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában meghalt két idős, krónikus beteg, ezzel 548 főre emelkedett a meghaltak száma, 2284-en pedig már meggyógyultak. A meghaltak mindössze 4 százalékánál nem volt semmilyen más alapbetegség – tette hozzá.

Az aktív fertőzöttek száma 1182 fő, közülük 41 százalék budapesti, 59 százalék pedig vidéki. Jelenleg 385 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília rámutatott, hogy a magyarországi fertőzöttek 58 százaléka nő, 42 százaléka pedig férfi. Ez az arány némileg eltér a nemzetközi viszonyoktól, mivel a világban jellemzően inkább a férfiakat betegítette meg a vírus. Itthon azonban a hölgyek jellemzően magasabb életkort élnek meg. 

Az összes fertőzött 45 százalékát teszik ki a 65 éven felüliek, húszéves kor alatt pedig mindössze 88 pozitivitást regisztráltak. 15 éves kor alatt pedig csak 33-at. Az országos tisztifőorvos szerint százezer főre vetítve a megerősített esetek aránya 41, a halálozások száma pedig 5.

 

 

 

A fertőzés területi eloszlásáról úgy szólt: Budapesten 108 beteg esik százezer lakosra. Zalában 96, Komárom megyében 94, Fejér megyében 89, Pest megyében 45, a többi megyében pedig ennél is alacsonyabbak a számok. A legkedvezőbb számot Békés megyében regisztrálták, ahol százezer főre vetítve mindössze hárman betegedtek meg.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy Magyarországon a tizedik héten jelent meg az első igazolt eset, majd fokozatosan emelkedő tendenciát tapasztaltak a 15. hétig, ekkor volt a legtöbb új eset, 712 fő. A 15 hét után viszont hétről hétre folyamatosan csökkent az új megbetegedések aránya. Most, a 23. héten összesen 122 pozitivitást regisztráltak. Az első halálozást a 11. héten regisztrálták. Legtöbben a járvány 16. hetén haltak meg, összesen 91-en. Ezt követően a halálozási görbe is csökkenést mutatott.  Müller Cecília arról is beszélt, a világban már hétmillió pozitív esetet regisztráltak, és 403 ezer meghaltat tartanak nyilván.

Az Origo kérdésre a tisztifőorvos elmondta, folyamatosan pontosítják a járványügyi adatokat, vagyis miután az észlelő orvos bejelentett egy gyanús esetet, mintát vesznek, és a népegészségügyi szakemberek elkezdik a kivizsgálást. Ekkor derül ki, hogy az állandó lakcímén tartózkodik az illető, vagy máshol fedezték fel a betegséget, ekkor változtatják a koronvirus.gov.hu oldalon a számadatokat is – hangsúlyozta.

Müller Cecília egy másik kérdésre úgy fogalmazott: bizakodóak vagyunk, az adatok is azt mutatják, hogy az első hullám végéhez értünk, és hamarosan az idősotthonokban is feloldhatják a kijárási tilalmakat.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest