Több a makói járáshoz tartozó kistelepülésen is avattak emlékművet a tegnapi Trianon megemlékezéseken. A címlapképen az óföldeáki kettős kereszt.

Apátfalván délután fél 5-re a szoborkertbe várták a megemlékezőket. Köszöntőt Kiszely Jánosné alpolgármester mondott, az emlékező műsorban közreműködött a Bökény Népe Harcművészeti és Kulturális Egyesület.

Csanádalberti önkormányzata megemlékezése harangszóval kezdődött, majd Csjernyik Zoltán polgármester mondott köszöntőt, Móra Terézia nyugdíjas pedagógus megemlékezését követően avatták fel, Trianon 100. évfordulójára készített emlékművet, majd este meggyújtották az Összetartozásunk Tüzét.

Földeákon és Óföldeákon a két testvértelepülés önkormányzatai együtt emlékeztek meg a trianoni békediktátumról és a Nemzeti Összefogás napjáról. Mindkét helyen kettős keresztet avattak, koszorúztak és gyújtottak mécseseket. Egy másik emlékművet is avattak Földeákon.

A Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület és a Szent László Király Plébánia által emeltet a felújított római katolikus templomban rendezett szentmisét követően avatták fel a templomkertben.

Este nyolckor a Szent László téren pedig meggyújtották az Összetartozásunk tüzét.

Királyhegyesen a község képviselő testülete tartott csendes megemlékezést tartott az I. világháborús emlékműnél – száz gyertya meggyújtásával.

Kövegyen is megszólalt délután fel 5-kor az emlékezés harangja, majd a szép számú résztvevő meghallgatta gróf Apponyi Albert 1920. január 16-án Párizsban elhangzott trianoni védőbeszédét, illetve Gagóczkiné Krobák Mária polgármester megemlékezését. A résztvevők végül gyertyát gyújtottak az összetartozásunk jelképeként.

Maroslelén az önkormányzat szervezett megemlékezést Trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából. Melyen a testület tagjai mellett részt vett Olasz Attila plébános, a maroslelei civil szervezetek, intézményvezetők, a képviselő testület és több helybéli érdeklődő is.

Nagylakon a csendes megemlékezés fél 5-kor, a Szentlélek templom harangjának megkondulásával, a trianoni emlékhelynél a magyar és a székely Himnusszal kezdődött, majd koszorúzással és gyertyagyújtással zárult. A települést kettészakító történelmi eseményre Kolozsvári Rozália polgármester emlékezett.

Pitvaroson a Fidesz helyi szervezete megemlékezésén este 20 órától a Petőfi téri emlékműnél helyeztek el mécseseket a résztvevők.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest