Hírek

Lázár János: Csongrád-Csanád megye a növekedés és a fejlődés bázisa lehet!

Ez a régió alkalmas arra, hogy a kormány tartalékként tekintsen rá és kiemelten támogassa – jelentette ki péntek délelőtt a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. vajháti telepén az országgyűlési képviselő, aki Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel közösen munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot adott át a vállalat vezetőjének, számolt be róla a Promenad.

Palkovics László a telephely-látogatáson elmondta: 2019-ben Magyarország 5 százalékos gazdasági növekedést ért el, azonban márciustól kezdve a koronavírus-járvány átalakította a viszonyokat. – A kormány elsődleges feladatává az vált, hogy a gazdasági eredmények megtartása mellett a lehető leggyorsabban és a legkisebb következményekkel átvészelje a helyzetet – szögezte le a miniszter.

Kifejtette, ennek érdekében gazdaságvédelmi akciótervet hoztak létre, aminek leglényegesebb eleme a munkahelyek megtartása. Ennek része a munkahelyvédelmi bértámogatási program, amit eddig a vállalatok országszerte 150 ezer emberre igényeltek a kormánytól. – Csongrád-Csanád megyében ezáltal több mint 800 millió forintból 6 ezer munkahelyet tudtunk megvédeni vagy újat teremteni. A számok már nem növekednek ilyen mértékben, mert reményeink szerint a gazdaság helyreáll – ismertette Palkovics László.

A Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft. egy vajháti és két szegedi telephelyen 160 munkavállalót foglalkoztat. A munkahelyvédelmi bértámogatás által most 20,6 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a kormánytól.

Dr. Gellért Ákos tulajdonos, ügyvezető köszönetet mondott a segítségért. Mint ismertette, 30 százalékban belföldre, míg 70-ben exportra termelnek, és márciusban már érezték a vírus hatását, ugyanis a távol-keleti partnereik leálltak. Áprilisban még inkább világossá vált, hogy nehéz a helyzet, mivel volt olyan, aki százmilliós megrendeléseket mondott vissza. A cég azonban talpon maradt, egy dolgozót sem bocsátott el, és a jövőre nézve fejlesztési tervei is vannak.

– Április végén, május elején Hódmezővásárhelyen és Makón hirtelen 1800-an vesztették el a munkájukat, ezért nagyon fontos, hogy a kormány mindenkinek garantálja a munka lehetőségét – vette át a szót Lázár János. A térség országgyűlési képviselője felelevenítette: 2010-ben a megyében még 10 százalék felett volt a munkanélküliség, ami az elmúlt esztendőre 4 százalék alá csökkent. A nagyobb városokban lényegében munkaerőhiány lépett fel.

A politikus szerint a kormány jól teszi, ha erre a térségre tartalékként tekint, illetve a növekedés és a fejlődés bázisát látja benne. – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben a Vajdasággal és a romániai aradi és temesvári régiókkal közösen hatalmas fejlesztési potenciál van. Ezért Csongrád-Csanád és ez a térség alkalmas arra, hogy a kormány kiemelten támogassa most és a jövőben – hangsúlyozta Lázár.

Még elmondta, ennek elősegítése érdekében lassan Békéscsabáig ér a négysávos 44-es út, míg Hódmezővásárhelyt és Szegedet villamosvasúttal hozzák közelebb egymáshoz. A következő években pedig a szerb kormány segítségével közösen a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása is megvalósulhat.

 

Forrás: Promenad | Fotók: Gémes Sándor