Hírek Koronavírus

Csongrád-Csanádban 13 aktív fertőzött van pillanatnyilag

Magyarországon tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 1183 igazolt aktív fertőzöttet tartanak nyilván – írja a hirado.hu.

Könnyítések léptek életbe a határokon

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a szomszédos országokkal történt egyeztetés eredményeként péntek reggel 8 órától életbe lépett az a rendelet, amely szerint az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok hatósági házi karantén elrendelése nélkül beléphetnek hazánk területére, illetve a magyar állampolgárok ugyanilyen feltételekkel utazhatnak Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába.

Elmondta, hogy

a kormány engedélyezi az autós könnyűzenei koncerteket

a jövőben. A közönség köteles a rendezvény helyszínén a gépjárművében tartózkodni.

Hozzátette: az elmúlt 24 órában 825 hatósági karantént rendeltek el, ma 9693 hatósági karantén van érvényben Magyarországon.

Megyénkénti pillanatnyi részletes adatokat is közölnek

„Továbbra is kedvező a járványügyi helyzet Magyarországon” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat. Az elmúlt 24 órában újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Budapesten 6 fő, Komárom-Esztergom megyében 1 fő, Pest megyében 8 fő, Zala megyében 1 fő), ezzel 3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt három krónikus beteg, az elhunytak száma 542-re emelkedett. 2245-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka budapesti.

397 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra is Budapesten a legmagasabb a százezer főre eső fertőzöttek száma, a legfrissebb adatok szerint 1886.

Müller Cecília elmondta, hogy a továbbiakban a koronavirus.gov.hu oldalon a megyéken belül is részletes bontást tesznek közzé az aktuális fertőzöttek számáról.

Budapesten jelenleg 487 aktív fertőzött van, Pest megyében 144, Zalában 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanádban 13, Veszprém megyében 8, Szabolcsban 6, Győrben 5, Hajdú megyében 4, Jász-Nagykun és Vas megyében 3, Borsod és Heves megyékben 2-2, Somogyban egy aktív fertőzött van pillanatnyilag. Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs aktív fertőzött.

 

A szociális otthonokban ismét engedélyezett a látogatás

Elmondta, hogy a szociális intézetekben ismét lehetővé teszik a látogatást, betartva a szigorú előírásokat. „Rendkívül fontos, hogy a látogató semmilyen tünetet ne mutasson” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kijárási korlátozás továbbra is fennáll a szociális otthonokban.

A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekben egyelőre nem oldják fel a látogatási tilalmat,

mivel a betgek sokkal jobban ki annak téve egy esetleges fertőzés veszélyének.

Korlátozásokkal, de engedélyezik a ballagásokat

A ballagásokkal kapcsolatban az országos tiszti főorvos elmondta, lehetővé teszik, hogy az osztályok a szabályok betartásával végigjárhassák az iskolájukat, de arra kérik az intézményeket, hogy úgy szervezzék meg ezt, hogy a diákok mindenféle higiénés szabályt betarthassanak. A szülők részvétele a ballagáson az intézményen belül nem javasolt.

Magyarországon tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 1183 igazolt aktív fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány intenzitásának csökkenése ellenére továbbra is óvatosságra intenek a szakemberek, kiemelten fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: archív fotó, MTI/kormany.hu/Botár Gergely