Kiemelt hírek Térség

Lázár János: örömmel álltam a csanádiak kérése mellé

A térség országgyűlési képviselője a trianoni békediktátum századik évfordulóján azt kívánja Csongrád-Csanád megyének, hogy legyen olyan nagy jövője, mint amilyen dicsőséges múltja volt.

Lázár János a makói Fidesz oldalán is közzétett levelében emlékeztet arra, hogy a száz évvel ezelőtt aláírt békediktátum csak a nevében ígért békét, a valóságban azonban háborút hozott Európára. Mint kiemeli üzenetében, a Szent István-i állam területeinek és polgárainak elszakítása miatt azonban a magyaroktól a mai napig nem kért bocsánatot senki.

A térség országgyűlési képviselője azt is felidézi levelében, hogy a nemzeti összetartozás szellemében fogant a csanádiak azon kérése is, hogy szülőföldjük visszakapja régi nevét, ügyük mellé pedig képviselőként örömmel állt. Hozzátette: büszke arra, hogy nemzeti egységet tudtak kovácsolni e törekvés mögé.

 

Trianon 100. évfordulójára emlékezve a Dél-Alföld egy része visszakapja régi nevét. Csanád megye újra felkerül az ország és Európa térképére!

Tisztelt Honfitársam!

Június 4-én világszerte emlékezik a magyarság. 100 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amely a nevében ugyan békét ígért, de a valóságban háborút hozott Európának. Trianonban szándékosan zúzták szét a Szent István-i államot. Területének több, mint kétharmadát elszakították, polgárainak több, mint a felét idegen államok fennhatósága alá vetették.

A magyaroktól máig nem kért bocsánatot senki. Ami nekünk gyásznap, az másutt nemzeti ünnep. Évtizedeken keresztül a fájdalmunkról sem beszélhettünk. A kommunisták tiltották, szellemi örököseik pedig magyarkodásnak, szélsőjobboldali ideológiának bélyegezték a Trianon fölött érzett nemzeti gyászt.

2010-ben azonban új fejezet kezdődött az életünkben. Az Alaptörvényben kinyilvánítottuk, hogy megőrizzük részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét, június 4-ét pedig a nemzeti összetartozás napjának nyilvánítottuk.

Ebben a szellemben fogant a csanádi emberek azon kérése is, hogy szülőföldjük visszakapja a régi nevét. Az itt élők azt kívánták, hogy a Szent Korona leghűségesebb vármegyéjének emléke ne csak a családi hagyományokban maradjon meg, hanem az új Magyarország hivatalos térképein is.

A térség országgyűlési képviselőjeként örömmel álltam az ügyük mellé. Büszke vagyok rá, hogy nemzeti egységet tudtunk kovácsolni e törekvés mögé. A csanádiak kérését támogatták a helyi önkormányzatok, a megyei közgyűlés és – ellenszavazat nélkül – a Magyar Országgyűlés is!

2020. június 4-étől a megszakadt hagyomány egy része folytatódik. Azt kívánom Csongrád-Csanád megyének, hogy legyen olyan nagy jövője, mint amilyen dicsőséges múltja van!

 

Tisztelettel,

Lázár János

Csongrád-Csanád megye képviselője

 

 

Borítókép: Lázár János beszédet mond a makói országzászló avatásán.