Hírek

Újabb kormányablak buszok segíthetik az ügyintézést

Újabb tíz kormányablak busz kerülhet kialakításra, amelyek augusztustól fognak szolgálatba állni, így valamennyi megye és a főváros is fog ilyen busszal rendelkezni – közölte Domokos Péter kormányablakokért felelős miniszteri biztos Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében. Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta: Csongrád megyében a kormányablak busz menetrend szerint jár.

Juhász Tünde kiemelte: Csongrád megye hét járásában összesen 13 kormányablak működik; ezen integrált ügyfélszolgálatoknál kezdetben húsz-harminc, ma már többezer ügyben lehet a Kormányhoz fordulni.

– A Csongrád megyei kormányablakokra az a jellemző, hogy az elmúlt években igyekezett mindig egy kicsit több szolgáltatást bevinni, mint ami a minimum volt. Így tudtuk kialakítani például az ország legnagyobb, legtöbb munkaállomással rendelkező kormányhivatalát itt a Rákóczi téren – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Mint közölte: az 50 munkaállomás magába foglalja a klasszikus kormányablak-ügyeket, de az okmányügyek mellett többek között a foglalkoztatás területét, a családtámogatást, az egészségbiztosítást és a nyugdíj-folyósítás valamennyi ügyét is tartalmazza.

Rámutatott továbbá: az elmúlt években folyamatosan növekvő ügyfélszámmal rendelkeznek, egyre többen keresik fel a kormányablakokat, a tavalyi évben mintegy hétszázezer ügyfelük volt – amely Csongrád megye népességéhez viszonyítva olyan, mintha minden ügyféllel kétszer találkoztak volna, de volt, aki többször, és volt, aki egyszer sem kereste fel a kormányablakokat, így jön a hétszázezres szám.

Juhász Tünde kiemelte: Csongrád megye büszke arra, hogy 2017-ben saját kezdeményezésre elkészítették a kormányablak buszt, amely egy mobil kormányablak, és amely több mint hétezer ügyfelet fogadott az elmúlt esztendőkben a megye különböző településein. Bár kezdetben mindig egy-egy közösségi alkalmon – például falunapokon – jelent meg a busz, immáron menetrend szerint települ ki olyan településeken, ahol nincs kőépületben lévő kormányablak – fogalmazott a kormánymegbízott.

– A munkánk mértékegysége az az elégedett ügyfél, büszkék vagyunk arra, hogy évek óta igen magas elégedettségben távoznak a hozzánk forduló ügyfelek – mutatott rá Juhász Tünde, aki ennek kapcsán továbbá elmondta: tavaly több mint húszezer ügyfélt kérdeztek meg, és ötös skálán 4,95-re vizsgázott a kormányablak.

Domokos Péter elmondta: a Covid-19 helyzet után első útja ide vezetett, hiszen most van lehetőség arra, hogy miniszteri biztosként valamennyi megyébe el tudjon látogatni, és összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, amikkel jobbá tudják tenni a kormányablak-rendszert.

A kormányablakokért felelős miniszteri biztos elárulta, a további tíz darab kialakításra kerülő kormányablak busz miatt érkezett Hódmezővásárhelyre, ezek augusztustól fognak szolgálatba állni, így pedig valamennyi megye és a főváros is fog kormányablak busszal rendelkezni. Rámutatott, ezek minden tudni fognak, amit egy kormányhivatali front office, továbbá hangsúlyozta: Csongrád megyében elmondható, hogy nincs olyan település, ahová a következő egy hónapban ne menne a busz.

Domokos Péter szólt a kormányablakok számának és feladatainak bővüléséről az évek során, továbbá hangsúlyozta a szolgáltatás fejlesztésének fontosságát is. Mint kiemelte: hosszú út áll mögöttünk, hiszen 2011-ben még csak 29 ilyen kormányablak volt, ez azóta több százra nőtt.