Belföld Hírek

Teljes szétesés a Jobbikban: Mirkóczki Ádám is kilép a pártból

Jobbik

Közleményben jelentette be a Jobbik, hogy Mirkóczki Ádám távozik a pártból – írja az ATV, számolt be róla az Origo. Hivatalosan közös megegyezéssel.

Mirkóczki Ádám tavaly őszig a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője volt, ekkor választották meg Eger polgármesterévé, így távozott az Országgyűlésből. A párt közleményében azt írja: közös megegyezéssel távozik a Jobbikból Mirkóczki Ádám.

A közlemény meglehetősen abszurd, ugyanis azt állítja, hogy semmilyen nézeteltérés, semmilyen konfliktus nincs, Mirkóczki Ádám távozásának nincs köze az utóbbi időben a párt körül zajló eseményekhez, és Mirkóczki mindenben egyetért a Jobbik vezetésével. “A polgármester csak és kizárólag az Eger városáért érzett felelősségtudata miatt hagy fel a pártpolitikával” – írják, ami nehezen értelmezhető. Ahogy az más városokban látható: egyáltalán nem szokás, hogy egy polgármester otthagyná a pártját, csak azért, mert polgármester lett. Ha így lenne, nem lenne értelme polgármesterjelölteket indítania a pártoknak. 

Bárhogy is próbálja a Jobbik vezetése csavarni a kérdést: a Jobbik elvesztette az egri polgármesterséget. 

A pártban az elmúlt hetekben is súlyos volt a helyzet; mint azt megírtuk, több képviselő is kilépett a Jobbikból, Sneider Tamás volt pártelnök, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely is, valamint két zalaegerszegi képviselő, ezzel megszűnt a zalaegerszegi Jobbik. Varga-Damm Andrea elmondta, szerinte Jakab Péter Thürmer Gyula helyére vezeti a Jobbikot.

Sneider Tamás múlt hét szerdán jelentette be közösségi oldalán, hogy lemond parlamenti alelnöki tisztségéről, és kilép a pártból. Nem sokkal később Farkas Gergely is bejelentette kilépését. Varga-Damm Andrea lemondásra szólította fel a párt vezetését, és arra, hogy írjanak ki tisztújítást. Miután ő is kilépett a 2018-as választás után még 26 fős Jobbik-frakcióból, már csak 17-en voltak. Jakab Péter sajtótájékoztatót hirdetett, ami helyett egy órás csúszással egy videót tett közzé. Ebből kiderült, hogy a Jobbik elnöke arra kényszerült, hogy visszavonja Sneider leváltását és Varga-Damm kizárását, ennek ellenére vereséget szenvedett, Sneider, Varga-Damm és Farkas kiléptek a frakcióból.

Sneider közleményében azt írta: Jakab Péter pártelnökségének “mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot”. Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot – fogalmaz.

Sneider bejelentése után Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes is bejelentette: otthagyja a frakciót. 

Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni – írja.

Múlt hétfőn közölte az MTI-vel Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Közlése szerint a lépés “nem személyről, hanem feladatról szól”, hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Sneider Tamás csütörtökön jelentette be, hogy nem mond le a posztról.

Szombaton két tag is kilépett a pártból Jakab Péter miatt, ezzel megszűnt a zalaegerszegi Jobbik, hiszen a csoport létszáma a párt szabályzatában meghatározott minimum alá csökkent. “Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni Jakab Péter diktatúrájához” – indokoltak a távozók. 

 

Forrás: Origo | Borítókép: illusztráció