Hírek Térség

Újabb, sokmilliós követeléssel nézhet szembe hamarosan a csanádpalotai önkormányzat

A bogácsi üdülő közös üzemeltetésére még tavaly nyáron kötöttek szerződést, a választások után nem sokkal azonban már jelezték a gondnoknak, hogy fel akarják bontani. Erről azonban csak hónapokkal később kapott hivatalos értesítést.

Az 1980-as évek óta a csanádpalotai önkormányzat tulajdonában van a bogácsi Csanád Közösségi Pihenő, amely ugyan több mint 250 kilométerre van a településtől, mégis komoly vagyona a városnak. Az állapota éveken keresztül egyre romlott, míg tavaly nyáron a képviselő testület határozatban döntött arról, hogy közös üzemeltetési szerződést köt az ottani helyismerettel, kapcsolatokkal, tapasztalattal rendelkező Kaló Csabával.

A tervek szerint az idei szezonban már normális állapotban fogadhatott volna vendégeket az üdülő, ehelyett azonban a gondnok hamarosan több milliós kárigényt nyújt majd be az önkormányzatnak. Na de hogyan jutottunk el idáig? Ez bizony érdekes ügy.

A Kaló Csaba által a portálunkhoz eljuttatott dokumentumok alapján a választások után rövidesen kereste telefonon egy önkormányzati alkalmazott (nyilván Debreczeni István megbízásából), aki nem sokat kertelt, jelezte: az a szándékuk, hogy felmondják a szerződést.

Ez még hónapokkal ezelőtt volt, ám a gondnok hosszú ideig semmilyen írásos, hivatalos értesítést erről nem kapott, az önkormányzattal pedig hiába próbált kapcsolatba lépni, lényegében semmit nem reagáltak. Ráadásul arról sincs tudomása a mai napig, hogy egyáltalán tárgyalt-e ezzel kapcsolatosan a képviselő testület, hiszen ha a szerződéskötésről az döntött, akkor a megszűntetéséről is annak kell szerinte (ekkor még jóval a koronavírusjárvány előtt jártunk – a szerk.).

Kaló Csaba az üdülőbe egyébként számos saját eszközt vitt, hogy felszerelje a szezonra, beköttette a televíziót és az internetet is, ilyen előzmények után azonban nyilvánvalóan nem akart még több költséget felvállalni, hiszen már abban sem lehetett biztos, hogy egyáltalán viszontlát valamit abból, amit addig elköltött. Mint megtudtuk tőle, korábbi számláit azóta sem fizették ki neki, így mostanra kiderült, jogosan aggódott.

 

 

A polgármester neki címzett levele (bár furcsa módon az alpolgármester aláírása van rajta), amelyben hivatalosan is értesíti a szerződés felbontásáról azonban csak nemrég érkezett meg hozzá. Ebben viszont éppen azt kéri rajta számon, hogy miért nem hozta megfelelő állapotba az üdülőt, sőt, mi több egyenesen erre fogják a kirúgását is.

A jelek szerint ebből az ügyből is pereskedés kezdődhet, ugyanis a gondnok több milliós kárigényt fog benyújtani az önkormányzathoz hamarosan, hiszen úgy gondolja, a méltatlan eljárás mellett jogilag is erőteljesen kifogásolható a Debreczeni István vezette önkormányzat lépése. 

Amennyiben pedig ez bebizonyosodik, újabb komoly lépést tehet a csőd felé Csanádpalota, hiszen mint korábban beszámoltunk róla, munkaügyi per is van már folyamatban, valamint legalább három vállalkozónak, mintegy 18 millió forinttal tartozik az önkormányzat. Az ügy részleteiről feltettük kérdéseinket Debreczeni István polgármesternek is, ám egyelőre nem kaptunk választ.