Hírek Makó Térség

Szakkönyvet írt és adományozott a magyarcsanádi származású tanárnő

Pályakezdő egészségügyi végzettségű fiataloknak írt könyvet a magyarcsanádi származású tanárnő. Árgyelán Diána (a képen) húszat a makói JUGYU végzőseinek adományozott, de jut az „Aki segít, boldogul” című könyvéből a magyarcsanádi és a makói könyvtárak mellett szegedi, vásárhelyi, zentai és erdélyi diákoknak is. Az adományozási szándékát Lázár János is támogatta.

Három esztendőn át tanított a makói Juhász Gyula Református Gimnáziumban a magyarcsanádi származású Árgyelán Diána, akinek nemrégiben jelent meg az „Aki segít, boldogul” című, elsősorban a pályakezdő egészségügyi végzettségű magyar fiataloknak íródott könyve.
– Húszat ajándékoztam belőle a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola egészségügyi szakon végzett diákjainak, vagyis a makói és Makó-környéki pályakezdő egészségügyes szakembereknek. Jóérzéssel és a világ legtermészetesebb cselekvéseként tettem ezt azért, mert korábban 3 éven keresztül, tanárként részt vettem az iskola egészségügyi képzésében, és ennek a könyvnek a megírásához szükséges tapasztalataim egy része is abból az időből származik – mondta a szerző, aki az előző ciklusban települési képviselőként is segítette szülőfaluját.

A könyveket az iskola a bizonyítványokkal együtt fogja átadni a végzett tanulóknak.

– A könyv azzal a céllal született, hogy abban támogassa a pályakezdő fiatalokat, hogy lehetőleg ne pálya- és országelhagyókká váljanak, mint korábban sokan, hanem lássák meg az itthoni boldogulási lehetőségeket, valamint motiválja őket a segítő pályához nélkülözhetetlen testi-lelki felkészülésre, személyiségfejlődésre. Ez egy motivációs irodalom, mellyel az elhivatottságot és a magyarságtudatot szeretném támogatni, lévén, különösen nagy arányú a szakmabeliek ország és/vagy pályaelhagyása. Nem mellesleg a célom az is, hogy segítsek az ezen pályát választó fiataloknak testileg-lelkileg egészségesnek maradni ahhoz, hogy választott hivatásukat minél színvonalasabban képesek legyenek ellátni, embertársaikon segíteni, belefáradás és belefásulás nélkül – tette hozzá.

Árgyelán Diána úgy gondolja, hogy talán soha nem volt még ennyire fontos, hogy lesz-e elegendő elhivatott egészségügyi dolgozó a pályán, és annak is megnőtt a jelentősége, hogy ezek a fiatalok maradnak-e szülőföldjükön, magyar földön a segítő hivatásukat végezni, vagy ország és/vagy pályaelhagyókká válnak.

– A könyv külföldön jelent meg, mivel férjem révén jelenleg Szabadkán dolgozom, és a harmadik gyermekem születése óta tanárként sem vagyok aktív, de volt magyarcsanádi települési képviselőként, a magam eszközeivel és lehetőségeimmel élve továbbra is a közös magyar ügyet, a magyar fiatalok helyben tartását kívánom támogatni. Ezért kötelességemnek éreztem Lázár János országgyűlési képviselőt is tájékoztatni adományozási szándékomról, erkölcsi támogatását kérve az akciómhoz, hiszen oktatási intézményeket és az azokból kikerülő fiatalokat céloztam meg. Ő válaszlevelében elismerte és támogatta ezt az ügyet –árulta el.

A szerzőnek, aki a március közepi határzárt követően személyesen nem tudott a makói könyvajándékozásban részt venni, Lengyelné Szűcs Erzsébet Kincskereső Könyvesboltja segített önzetlenül abban, hogy időben megkaphassák a Juhász Gyula tanulói a felajánlott könyveket. A magyarcsanádi könyvtárnak is ő juttatta el a tiszteletpéldányokat.

– A szegedi Kossuth Zsuzsa és a hódmezővásárhelyi HSZC tanulóin kívül Zentára, valamint az erdélyi fiatalokra is gondoltam, így Kolozsvárra, Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Székelyudvarhelyre is mennek az ajándékkönyvek. És Makóról elszármazottként, természetesen a Makói Városi Könyvtárnak is adományozok 3 példányt – tette hozzá a szerző.