Hírek Térség Top

Lázár János odafigyel Pitvaros pályázataira

A falut közvetlen érintő jó hírekről tájékoztatta egy héttel ezelőtt Lázár János Radó Tibor polgármestert, a pitvarosi községházán tett látogatásakor. A térség országgyűlési képviselője erről egy rövid bejegyzést posztolt. A polgármester most részleteket is elárulta megbeszélésükről.

– Elég sok mindenről beszéltünk, hiszen amikor találkozunk, érdemes mindenről szót ejtenünk. A legfontosabbak a Petőfi Sándor Általános Iskola felső tagozatos épülete felújításával, illetve az útfelújítással kapcsolatos részletek voltak – mondta érdeklődésünkre Radó Tibor polgármester.

Az iskolafelújítás, azaz a felső tagozatos épület belső felújítása, mint arról már beszámoltunk, a tankerület jóvoltából ősszel indul. Ennek során a tanári szobák a most szolgálati lakásnak helyt adó épületrészbe kerülnek, így megnövelik a közlekedő-aula teret. Erre azért van szükség mivel a közösségi tér aránya az épület befogadó képességéhez viszonyítottan jelenleg alacsony. Az épület egészét fűtő két kazánt és a hozzá kapcsolódó hőközpontot az aula üvegfala elől a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiségbe helyezik át. Megemelik az aula padlóját, illetve teljes átépítenék annak lapos tetős szerkezetét is, így alakítanak ki egy akadálymentesen használható földszinti területet. A teljes akadálymentesítés érdekében a főbejárathoz és az aulához csatlakoztatva szabványos lejtésű rámpát építenek. A bővítéssel nem érintett épületrészen áthelyezik majd a tornaszobát, melyhez leány és fiú öltözőket alakítanak ki, átalakítják a vizesblokkokat, kialakítják a tanári helyiségeket, illetve lecserélik a teljes tető héjazatot. A kéttantermes épületrészt és a szolgálati lakást utólagos hőszigeteléssel látják majd el, s a szolgálati lakáson homlokzati nyílászáró cserét is elvégezik. Az átalakítások után összesen 1400,58 négyzetméter hasznos alapterületű épület létesül. A meglévő főépület 10 éven belül elkészült 10 centiméteres vastagságú polisztirol homlokzat hőszigetelését és műanyag ablakait nem hőszigetelik tovább, mivel az gazdaságtalan lenne. Az új épület fűtését kondenzációs gázkazánra cserélik. Az iskola épületben led-es világítást kap, s egy 25 kW-os napelem telepítésével teszik energiatakarékosabbá.

– A megbeszélésen tudtam meg, hogy az útfelújítási program vége ez év december 31-e, azaz idén el kell, hogy készüljön a Csanádpalota-Pitvaros-Mezőhegyes közti (3,2 milliárd forintos költséggel, Mezőhegyest az M43-as autópályával összekötő) út felújítása, de beszéltünk az ezzel párhuzamos, Pitvaros Mezőhegyes közti kerékpárút építésről, az ivóvíz- és az optikai hálózat Pitvarostól Mezőhegyesig történő fejlesztésről. Mivel ezek ugyanazt a nyomvonalat érintik, a különböző projektvezetőknek össze kell majd hangolniuk a munkálatokat. De szóba került a megbeszélésen a belvíz elleni védekezés is – sorolta a polgármester. Radó Tibor azt is elmondta, hogy a Lázár Jánossal folytatott megbeszélésen szó volt arról is, hogy mikor adják át a pitvarosi Egészségházat.

– A pandémia miatt nem lehet szervezni semmit, s a közművek miatt erősen csúszik az épület használatba vételi engedélye is. Bízom benne, hogy még a szeptemberi iskolakezdés előtt át tudjuk majd adni az Egészségházunkat. A képviselő úr megígérte, hogy odafigyel a község által most beadott pályázatokra, hogy azok kellő összhangban legyen más települések projektjeivel, illetve az kérte, hogy keressem nyugodtan, ha valami gond lesz a pályázatokkal. Az idén leporoljuk és újra beadjuk a tavaly már a Magyar Falu Programba benyújtott, de akkor nem nyert pályázatainkat, melyek az útfelújítástól kezdve, a művelődési ház belső felújításáig több mindent is megcéloznak – mondta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere.