Hírek Támogatott tartalom

Jó reggelt, Makó!

Támogatott tartalom

A Trianoni békediktátum emlékére 100 másodpercig szólnak majd a harangok Makón, zárt ajtók mögött is zajlik a munka a Hagymaházban, a múzeumban és a könyvtárban is, méltó épületben tanulhatnak majd a pitvarosi diákok – ezekről is olvashatnak mai hírösszefoglalónkban!

A századik évfordulóra és a megye névváltozására a járványügyi helyzet miatt elsősorban csendes megemlékezésekkel készül a város, mondta el Farkas Éva Erzsébet a MakóInfón.

Június 4-től Csongrád-Csanádra változik megyénk neve, az erről szóló indítványt Lázár János nyújtotta be 2017-ben az országgyűlés elé, amely ellenszavazat nélkül elfogadta azt. A Csongrád Megyei Önkormányzat elnökével erről a szimbolikus döntésről beszélgettünk.

Zárt ajtók mögött is zajlik a munka a Hagymaházban, a múzeumban és a könyvtárban is: Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, illetve Zsámboki Erika, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója volt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendége.

Malaca(i) van(nak) az apátfalvi önkormányzatnak, méghozzá hétfő óta, amikor is megérkezett az az 50 malac, melyet közmunkában hizlalnak fel. Kedden az 1400 előnevelt kiscsirkét is megkapták.

Egy helyi anekdota szerint már fél évszázada is álmodtak sportcsarnokról a földeákiak. A terve kész, a közbeszerzés lezajlott, már csak a kormánynak kell rábólintania, hogy megépülhessen az iskolaudvaron a közösségi térként is szolgáló épület. A polgármester bízik benne, hogy jövő szeptemberben avathatják.

Míg az ügyeleti időszak alatt egyetlen gyereket sem vittek a szülők oviba Királyhegyesen, addig az óvodanyitás eredményeképp a huszonegy ovisból tegnap már tizenhatot kísértek be a szülők. A Napsugár Óvoda kiemelkedően figyelt a gyerekekre az óvodazár alatt is.

Fejenként öt-ötezer forintot kapnak a községtől az idei elmaradt gyermeknap helyett a kövegyi gyerekek, a pénzt mától egészen június 5-ig felvehetik a szülők az önkormányzat házipénztárában. Összesen hetvennyolc 18 év alatti él a faluban.

A tervek szerint idén szeptemberben kezdődik a tankerület sikeres pályázatának köszönhetően a Petőfi iskola felső tagozatos épülete belső felújítása és bővítése. Radó Tibor polgármester szerint a térségi beiskolázási körzettel rendelkező intézmény diákjai a jó oktatáshoz méltó épületben tanulhatnak majd.

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.