Hírek Támogatott tartalom

Hogyan befolyásolja a napenergia a gazdaságot?

Támogatott tartalom

EU-s célkitűzés 2050-re a teljes klímasemlegesség elérése, ebben pedig földrajzi adottságai alapján Magyarországon komoly szerepet vállalhat a napenergia felhasználásának elterjedése, illetve a még mindig újdonságnak mondható környezettudatos energiatermelés melletti elkötelezettség.

Ahhoz, hogy az említett napenergia iránti lakossági igény és a technológia kiaknázásával infrastrukturális fejlesztések sikerüljenek a következő 30 évben, nem kizárólag lakossági, hanem vállalati és kormányzati elköteleződésre is szükség van. Ennek eléréséhez konkrét gazdasági és társadalmi előnyöket kell felsorakoztatnia az új energiatermelési modellnek. Mit nyerhet tehát hazánk, ha megvalósul az EU-s célkitűzés?

Első lépésben a lakosság számára konkrét előnyökkel járhat a napelemek felszerelése. Ha otthoni napenergia-rendszert és akkumulátort telepítünk, úgy jobban ellenőrizhetővé válik az átlagos villamosenergia-fogyasztás az évek során. Fontos faktor lehet a döntés meghozatalában, hogy a saját energiatermeléssel kiváltjuk a hazánkban is jól ismert csúcsidős egységárakat, így egyenletes és olcsóbb energiához jutunk. Az otthoni napkollektoros rendszerek szinte minden háztulajdonosnak jelentős összegeket takaríthatnak meg a termék élettartama alatt, illetve az ingatlanok értékét is jelentősen növelik.

A vállalkozások számára is érezhető előnyökkel járhat az átállás, hiszen a csúcsidőben történő energiafelhasználás pont őket érinti leginkább, ennek megfelelően a vállalti kiserőművek telepítése ezekben az esetekben különösen gyorsan megtérülnek. A környezettudatos munkafolyamatok pedig egyrészről több esetben a termelési költségek csökkenéséhez és a profit emelkedéséhez, valamint a márkaismertség és márkaelfogadás növekedéséhez is hozzájárulhat.

Társadalmi hatása első sorban a kisebb ökológiai lábnyomban és a tisztább levegőben lehet érzékelhető. A hagyományos fosszilis-alapú energiatermelés okozta légszennyezettség minimalizálásával milliárdokban mérhető költségcsökkenés várható az egészségügyben, hiszen a légúti megbetegedések száma, illetve a közvetett hatásként fellépő rizikófaktorok is csökkenhetnek. Napjainkban Magyarországon is nagy problémát okoz az egyre gyakoribb aszály, ami közvetlen következménye az éghajlatváltozásnak. A karbonsemlegesség felé vezető út minden egyes lépcsőjén milliárdokban mérhető előnyöket realizálhat az emberiség.

Nemzetgazdasági szempontból is különösen fontos hazánknak az olaj- és gázfüggőség csökkentése, amivel évente több százmilliárd forintot is spórolhat az állam és a szolgáltatók. Az átállás bár átalakíthatja a munkaerőpiacot, azonban az egyenes arányban megnövekedett munkaerő-igénynek köszönhetően a napenergiapiac várhatóan nem befolyásolja majd negatívan a hazai foglalkoztatást.

Az Optimum Solar Kft. által eddig telepített napelemes rendszerek és naperőművek eddig több, mint 90 000 tonna CO2 kibocsátástól mentesítik bolygónkat. Szeretne többet megtudni a környezetbarátmegoldásokrólvagyéppenlenulláznávillanyszámláját? Nézzen körül a www.optimumsolar.eu honlapon már ma!