Tízmillió forintos állami támogatásnak és széles körű közösségi összefogásnak köszönhetően korszerűsödhet a Páduai Szent Antal templom Makó-Bogárzóban. A munkaterület átadásával ma elindult fejlesztés várhatóan augusztusra fejeződik be.

A Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt templomot a régen virágzó bogárzói tanyavilág központjában építették 1907-ben.  Az azóta eltelt idő alatt az épület jelentősen javításra szorulóvá vált. – Utoljára 13 esztendeje végeztek rajta nagyobb renoválást; ekkor tető javítási és belső festési munkálatok zajlottak, megszépültek a stációképek és tetszetős, új kapu is készült az egyház és a város összefogásában – tudtuk meg Pálfai Zoltán makói plébánostól. Az általa vezetett belvárosi katolikus egyházközség jótékonysági koncertet is rendezett a további korszerűsítés anyagi alapjának megteremtéséhez. Bogárzó 2017-es búcsúján, amikor a felszentelés 110. évfordulójára emlékeztek, Farkas Éva Erzsébet polgármester egy havi fizetését ajánlotta fel a szent hely megújítására. A kezdeményezés számos támogatóra talált; dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök és Lázár János országgyűlési képviselő közös felhívásban biztattak mindenkit összefogásra a jó ügy érdekében.

A Makó Város Fejlődéséért Közalapítványhoz érkezett felajánlások mellé az egyházközség a közelmúltban tízmillió forintos állami támogatást is kapott a célra. – Fontos szempont volt a tervezésben, hogy a rendelkezésre álló keretet a legpraktikusabb módon használjuk fel. A tető felújítása az első lépés, hogy a beázásokat megszüntessük, ezt követi a homlokzat renoválása, majd a falszigetelési javítások után a külső festés megvalósítása. Ha ezen felül lesz még módunk, akkor az épület belső festésében és a bejárati kapuig vezető járda elkészítésében is gondolkodunk – tájékoztatott Kávási Mihály. A műszaki ellenőr elmondta, bár a templom nem műemlék, de akként kezelik majd a felújítás során.

A kivitelezés május 29-én, a munkaterület átadásával kezdődött el és a korszerűsítés minden fázisát makói vállalkozók végzik. – A cserepek lebontása után fogjuk látni, hogy az ácsszerkezet mennyire károsodott a beázásokkal. A szükséges szarufákat kicseréljük és utána bontott, hódfarkú cserepeket helyezünk majd vissza – tudtuk meg Jantó Sándortól. A MESTER- BauHolding Kft. csapata már több műemléki épületen végzett munkálatokat az utóbbi két évtizedben, a mostani megbízás azért különleges számukra, mert ez az első templomfelújításuk.

A bogárzói templomot ugyan Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel, de búcsúját a kezdetek óta a Szent Őrzőangyalok napja táján tartják. A szeptemberi alkalmat a tervek szerint már a megszépült épületben ünnepelheti majd a közösség.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest