Hírek Makó

Zárt ajtók mögött is zajlik a munka a Hagymaházban, a múzeumban és a könyvtárban is

Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, illetve Zsámboki Erika, a Makó Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója volt a Rádió 7 Közös Nevező című műsorának vendége.

Szikszai Zsuzsanna elmondta: nem tétlenkedtek a március 16-i bezárást követően, hiszen nagyon sok olyan feladat volt, amely nem feltétlenül látványos vagy látható, így például leltározást is tartottak a könyvtárban és a múzeumban is, a hétévente zajló revíziót is el tudták kezdeni.

Emellett az online tér adta lehetőségeket kihasználva tartották a kapcsolatot a közönséggel, nagyon sok ismeretterjesztő kisfilmet készítettek, például a skanzenről is, illetve a költészet napjára is, amely alkalmából a könyvtár épületét is feldíszítették.

A könyvtár első születésnapját is megünnepelték, online játékokra hívták az érdeklődőket, többek között memóriajátékkal és virtuális májusfával is készültek. A jeles napokhoz kapcsolódóan pedig bejegyzéseket is közzétesznek. A könyvtár és a múzeum igazgatója kiemelte: ezt az online folyosót ki kell, hogy nyissák, amelyhez a kollégáknak megvannak a megfelelő kompetenciáik is, továbbá május elején a skanzen is újra megnyithatta kapuit.

A Hagymaház is bezárta március közepén a kapuit, de a munka ott sem állt meg, hiszen mint Zsámboki Erika elmondta, többek között selejtezést, karbantartás és leltározást is tartottak. A költészet napját online, a városi és térségi szavalóverseny résztvevőinek otthon felvett előadásaival ünnepelték, amelyet a Facebook-oldalukon tettek közzé.

A beszélgetés során két fontos évforduló, az 1970-es makói árvíz és Trianon évfordulójáról is szó esett. Szikszai Zsuzsanna elmondta: az árvízi eseményekről megemlékezve gyűjtést hirdettek korábban, amelyből egy tárlatot nyitottak, ehhez pedig egy videós tárlatvezetést is készítettek, Trianon évfordulója alkalmából pedig hasonló terveik vannak.

A múzeum nyári táborai kapcsán a múzeum és könyvtár igazgatója kiemelte: most sokkal nagyobb szükség van a táborokra és a gyermekek elhelyezésére. A 22 napközis tábor között visszatérő táborok (mint például a régésztábor) és újak (például népzenei tábor) is vannak.

Zsámboki Erika a közelgő gyermeknap kapcsán elmondta, ezt idén a virtuális felületen ünneplik; két alkotópályázatot hirdettek, amelyre 88 alkotás érkezett, ezek témája a makói élmények. A beérkezett műveket szakmai zsűri értékeli és díjazza. A gyermeknap mellett pedig komolyzenei koncertsorozat is folytatódik a városban: szerdánként a Zenepavilonnál, szombatonként pedig a Glorius előtti téren, 14 órától.

A beszélgetés végén Szikszai Zsuzsanna a trianoni emlékkiállításról is szólt, amelyen többek között a hatvani múzeum falvédői is megtekinthetőek lesznek abból a korszakból, de a Homonnai-anyagból is két különleges tablót is bemutatnak majd többek között.