Hírek Térség Top

Ötven éve álmodnak sportcsarnokról Földeákon

Egy helyi anekdota szerint már fél évszázada is álmodtak sportcsarnokról a földeákiak. A terve kész, a közbeszerzés lezajlott, már csak a kormánynak kell rábólintania, hogy megépülhessen az iskolaudvaron a közösségi térként is szolgáló épület. A polgármester bízik benne, hogy jövő szeptemberben avathatják. A képen a sportcsarnok látványterve.

– A sportcsarnok építése lesz a második legnagyobb értékű beruházás a falu életében, igaz az első, az 1,2 milliárdos csatornázás a föld alatt van, azaz nincs szem előtt, a tornacsarnok azonban ott lesz az iskola udvarán – világított rá a már elkészült és még megvalósításra váró két beruházás közti alapvető különbségre Hajnal Gábor. Földeák polgármestere hozzátette, hogy a tudomáson szerint nettó 861 millió forintba kerülő sportcsarnok nem csak az iskolai testnevelést szolgálja majd, de közösségi térként is működhet.

– A beruházást olyan nagyon régen várjuk, hogy a faluban közismert anekdota, hogy a több mint egy évtizede elhunyt Hoffmann Ferenc még csak együtt járt leendő feleségével, az iskola tornatanár nőjével, amikor egy alkalommal a Gagarin utcán sétálva megjegyezte, hogy itt fog megépülni a tornaszoba, tornacsarnok. A nevezetes séta óta már több mint ötven év eltelt, s Gizike néni, a tanárnő is rég nyugdíjba vonult – idézte fel a történetet Földeák polgármestere, aki hozzátette, hogy ezek szerint a sportcsarnok több mint fél évszázados álmuk a földeákiaknak.

– Éppen időszerű lenne ezt az álmot teljesíteni, s most nagyon jó esélyünk is van rá, hiszen a közbeszerzés lezárult, s már csak a kormánynak kell zöld utat adnia az építkezésnek. A beruházás ugyanis állami, azt a Nemzeti Sportközpontok építteti. Ha megtörténik a kivitelezéssel kapcsolatos szerződéskötés, akkor az iskolát használó tankerület, s a tulajdonos önkormányzat azonnal át tudja adni az építési területet, s remélhetőleg jövő szeptemberre el is készül a sportcsarnok. Azt kell, hogy mondjam, hogy soha ilyen közel nem voltunk még a sportcsarnok létesítéséhez, mint most. Bízunk, hogy ezzel kapcsolatos álmaink teljesülnek – mondta Hajnal Gábor.

Ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk, Návay Lajos Általános Iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülhet meg a földeáki sportcsarnok, mely építési engedélyre benyújtott terveit tavaly augusztusban kapta meg az önkormányzat. A sportcsarnok építése több, mint két évet csúszott eddig. A csúszás oka, hogy az eredeti kormányhatározat szerint nem a község által kért és az iskolai gyermeklétszám által indokolt „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnok, hanem egy kisebb épült volna meg. A község vezetése – Lázár János országgyűlési képviselő hathatós támogatásával – végül elérte, hogy a kormány új, a földeákiak igényének megfelelő sportcsarnok építését jelölte meg célként. Az eredeti becslések szerint költségeit másfél évvel ezelőtt 500-700 millió forint közé becsülték, azonban az építőanyagárak és a munkabérek emelkedése miatt mára ez akár 800 millió – 1 milliárd forint is lehet.

 

A beruházás azért is csúszik, mert bár az első helyszíni szemle során a polgármester és az alpolgármester/iskolaigazgató közölte a tervezővel, hogy a sportcsarnokot az iskolaudvar Gagarin utcai szélére kellene elhelyezni, a tervező végül azt valamiért mégis az udvar közepére helyezte el azt. Így a sportcsarnokba csak az iskola kinyitásával lehetett volna bejutni. Márpedig a csarnok nem csak az iskolai testnevelést, de a közösségi, családi rendezvényeket is szolgálná. A község jelzésére végül – nagy küzdelem után – a tervező a megfelelő helyre „tolta át” a tervet, ennek közel 10 milliós költségét végül a földeáki önkormányzatnak kellett állnia.

Az építési területen a közbeszerzési pályázat kiírását követően, tavaly novemberben a négy pályázó már tartott egy úgynevezett néma bejárást, amikor megszemlélhették a telket.