Kiemelt hírek Makó

MakóInfó: a Trianoni békediktátum emlékére 100 másodpercig szólnak majd a harangok Makón

A századik évfordulóra és a megye névváltozására a járványügyi helyzet miatt elsősorban csendes megemlékezésekkel készül a város, mondta el Farkas Éva Erzsébet az online tájékoztatóján.

A képviselőtestülettel egyeztetve az a döntés született, hogy a makói piacon ezentúl megfordítják a korosztályokra vonatkozó vásárlási idősávokat, így a 65 év felettiek 6-9 óra között, a 65 év alattiak pedig 9-12 óra között látogathatják, mondta el a polgármester.

Május 28-tól nézők részvételével is lehet tartani szabadtéri sporteseményeket, ám mint Farkas Éva Erzsébet kiemelte, mivel a sportcsarnok zárt tér, így ez a döntés erre az intézményre nem vonatkozik. Június 16-tól gyermek és ifjúsági táborokat is lehet tartani, ezzel kapcsolatosan a polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat által a könyvtárban és a múzeumban tartott táborokra már szint be is teltek a helyek.

Az óvodák és a bölcsődék működése visszaállt a régi rendbe, ezzel együtt az itteni közétkeztetések is, ám az iskolások számára változatlanul a központi konyhán kell azt felvenni, egészen bölcsőde esetében a közétkeztetés a nyitással a régi rendbe állt vissza, az iskoláké azonban változatlanul a központi konyhán lehet felvenni egészen június 26-ig

Május 30-tól a Kalandpart több élményeleme is megnyit, június 2-től pedig újraindul a népkonyha a Munkács utcai Vertán Endre Idősek Klubjában. Ettől a naptól változik a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadása is, ami szintén visszaáll a régi rendbe.

Döntés született az idei ingyenes bárányhimlő elleni védőoltásokról is, amelynek értelmében az önkormányzat a 2017. szeptember 1. és 2018 július 31. között születettek számára biztosítja ezt a lehetőséget.

 

 

A polgármester arról is beszámolt, hogy a járványügyi helyzet miatt a június 4-i megemlékezések más formában fog megvalósulni, ám a mostani évforduló a megye névváltozása miatt is rendhagyó lesz, ez utóbbi kapcsán Farkas Éva Erzsébet köszönetet mondott Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének, és a Csongrád Megyei Önkormányzatnak is a támogatásért.

Június 3-án 18:30-tól lovas felvonulás indul a sportcsarnoktól, több helyszínt érintve, majd 19:00-től a országzászlónál lesz megemlékezés, amelyet ökumenikus istentisztelet követ, végül pedig fáklyákkal rakják ki a Nagy-Magyarország térképét, tájékoztatott a polgármester.

Június 4-én délután 16:30-kor lesz az erre az alkalomra kialakított megyezászló felvonása a Városháza előtt, amely során Makón 100 másodpercig fognak szólni a harangok. Ezt követi egy csendes megemlékezés és kopjafaavatás a Petőfi parkban.