Hírek Térség Top

Iskolafelújítás: méltó épületben tanulhatnak majd a pitvarosi diákok

A tervek szerint idén szeptemberben kezdődik a tankerület sikeres pályázatának köszönhetően a Petőfi iskola felső tagozatos épülete belső felújítása és bővítése. Radó Tibor polgármester szerint a térségi beiskolázási körzettel rendelkező intézmény diákjai a jó oktatáshoz méltó épületben tanulhatnak majd.

– Térségi iskolaként működik a Petőfi Sándor Általános Iskola, ahová nem csak a pitvarosi, de ambrózfalvi, csanádalberti, nagyéri, de csanádpalotai, királyhegyesi és mezőhegyesi gyerekek is járnak. Az iskolának nagyon jók az eredményei, és zeneiskola is működik benne. Épp ezért nagyon fontos, hogy megújuljon, bővüljön a felső tagozatosok épülete, azaz a gyerekek a jó oktatáshoz méltó épületben tanulnak – összegezte a pitvarosi iskolabővítés okait Radó Tibor. Pitvaros polgármestere a felső tagozatos és az alsó tagozatos iskolaépülete egymással szemben állnak, a sportpálya két ellentétes oldalán. A tanév végét követő a tankerületnek, s ezen belül az államnak köszönhető felújítás a felső tagozatos épület modernizálását, bővítését jelenti majd.

– A felújítás, bővítés után is csak a felsősök járnak majd a jelenleg is nekik otthont adó épületbe, azaz nem költöztetjük át oda az alsó tagozatosokat. A modernizálás után azonban a 5-8. osztályos gyerekek a megfelelő körülmények között tanulhatnak majd – tette hozzá.

Mint arról korábban beszámoltunk, A Petőfi iskola épülete külső felújítását már az előző évtized elején elvégezték, a belső felújítás, mely a két egymás melletti épület összekötését is jelenti, a tankerület jóvoltából ősszel indul.

A Pitvarosi Petőfi Sándor Általános iskola Kossuth utca 27. és Petőfi tér 15. szám alatti épülete bővítésére és belső felújítására a fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerület pályázott. A tervek szerint az 5453 négyzetméteres telken álló, 1576 négyzetméter alapterületű épületek közül 37,51 négyzetméteres melléképületet elbontják, s az 1288 négyzetméter alapterületű intézményt egy új, összesen 143,75 négyzetméteres alapterületű szárnnyal bővítik, bruttó 300 millió forintból. Az iskola előtt két parkolót is építenek. Petőfi tér 15. szám alatt telepítenének három új játszótéri elemet, építenének egy új kerítést, kétszárnyú kapuval, s rendbe tennék az iskola környezetét is.

A jelenleg 9 tantermet és a tanári szobákat tartalmazó iskola – a közbeszerzési értesítőben részletesen közzétett felújítást követően – áthelyezett és új tantermeket, valamint összevont tanári helyiséget tartalmaz majd. A kétszintes főépület és a földszintes, két kisebb tantermet tartalmazó épület összekötésre céljából létesülő kisebb bővítményben közlekedő tér és egy csoportszoba jellegű tanterem lesz majd. A két épület összekapcsolásával és a főépület közlekedő rendszerének módosításával az eddig, csak az udvaron keresztül megközelíthető vizesblokk is az épületbe kerül. A bővítményben kap helyet a fiú mosdó, az akadálymentesített vizesblokk, takarítószer tároló és külső megközelítéssel a gondnok tartózkodója és műhelye.

A tanári szobák a most szolgálati lakásnak helyt adó épületrészbe kerülnek. A tanári szobák áthelyezésével felszabaduló területek a közlekedő-aula teret növeli, mivel a közösségi tér aránya az épület befogadó képességéhez viszonyítottan jelenleg alacsony. Az épület egészét fűtő két kazánt és a hozzá kapcsolódó hőközpontot az aula üvegfala elől a padlástérben kialakítandó gépészeti helyiségbe helyezik át. Megemelik az aula padlóját, illetve teljes átépítenék annak lapos tetős szerkezetét is, így alakítanak ki egy akadálymentesen használható földszinti területet. A teljes akadálymentesítés érdekében a főbejárathoz és az aulához csatlakoztatva szabványos lejtésű rámpát építenek. A bővítéssel nem érintett épületrészen áthelyezik majd a tornaszobát, melyhez leány és fiú öltözőket alakítanak ki, átalakítják a vizesblokkokat, kialakítják a tanári helyiségeket, illetve lecserélik a teljes tető héjazatot.

A kéttantermes épületrészt és a szolgálati lakást utólagos hőszigeteléssel látják majd el, s a szolgálati lakáson homlokzati nyílászáró cserét is elvégezik. Az átalakítások után összesen 1400,58 négyzetméter hasznos alapterületű épület létesül. A meglévő főépület 10 éven belül elkészült 10 centméteres vastagságú polisztirol homlokzat hőszigetelését és műanyag ablakait nem hőszigetelnénk tovább, mivel az gazdaságtalan volna.

Az új épület fűtését kondenzációs gázkazánra cserélik. Az iskola épületben led-es világítást kap, s egy 25 kW-os napelem telepítésével teszik energiatakarékosabbá.

Az iskola jelentős modernizálásával kapcsolatban a helyi önkormányzatnak csupán egyetlen dolga van, szeptembertől helyet kell biztosítania a tanításnak egy másik épületben. Radó Tibor polgármestertől legutóbb megtudtuk, hogy azt a védőnői szolgálat jelenlegi épületébe szeretnék áthelyezni, míg a védőnők beköltöznek az addigra a közművekre rákötött, s akkora már működési engedélyt kapott új Egészségházba.