Belföld Hírek

Gulyás Gergely: Sikeresen védekeztünk, ezért szüntethető meg a rendkívüli jogrend

A koronavírus-járvány elleni védekezés eredményes, sikeres volt, ezért lehet megszüntetni a rendkívüli jogrendet, az egészségügyben azonban fenn kell tartani a járványügyi készültséget – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Magyarország olyan szigorú intézkedéseket hozott meg időben, amelyek eredményeként azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszaka nem következett el – mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a baloldali pártokra nem számíthattak, nem támogatták az eredményes védekezés feltételeit megteremtő törvényt sem, nem a védekezésben vettek részt, hanem a kormányt és a védekezés irányításában közreműködő szakembereket támadták a veszélyhelyzetben is.  

Gulyás Gergely elmondta: az egészségügyi járványügyi készültség azt jelenti, hogy a kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztifőorvos és a kormány pedig járványügyi intézkedésekhez elengedhetetlen jogosítványokat kap. Ilyen például szükség esetén az idősek vásárlási idejének fenntartása vagy a rendezvénytilalom.

 

 

A rozsdaövezeti rehabilitációról azt mondta Gulyás Gergely, hogy az a gazdaság újraindításának egyik eszköze. Bízik benne, hogy ezekben a térségekben az 5 százalékos lakásáfa komoly mértékben segíti a fejlesztéseket. Már számtalan döntés született arról, hogy az állam hogyan segíti a munka nélkül maradókat – tette hozzá.

Csaknem 500 iskolában vezetik be az iskolaőrséget – jelentette be Gulyás Gergely. Az iskolaőrök elsősorban volt rendőrök lehetnek, akik részei lesznek a tantestületnek. Azokat az iskolákat érinti, ahol a fegyelemmel problémák vannak.