Hírek Térség

Az oviajtóban veszik át a gyerekeket Királyhegyesen

Míg az ügyeleti időszak alatt egyetlen gyereket sem vittek a szülők oviba Királyhegyesen, addig az óvodanyitás eredményeképp a huszonegy ovisból tegnap már tizenhatot kísértek be a szülők. A Napsugár Óvoda kiemelkedően figyelt a gyerekekre az óvodazár alatt is.

Tegnap már a huszonöt óvodás közül tizenhat töltötte együtt a napot a Királyhegyesi Napsugár Óvodában, igaz szigorú szabályok szerint. Az ügyeleti időszak alatt egy gyerek felügyeletét sem kérték a szülők.

– A koronavírus veszélyhelyzet miatt elrendelt óvodazár alatt a kolléganővel azt beszéltük meg, hogy heti két-három alkalommal beszélünk a gyerekekhez zárt Facebook csoporton belül. Ez három-hat perces mesét vagy verset, vagy egy kis feladatot jelentett. Illetve különböző portálokról osztottunk meg feladatokat, vagy mi küldtünk nekik ilyeneket. Nagyon örültünk annak, hogy a szülőktől nagyon sok visszajelzést kaptunk ezekkel kapcsolatban – mondta portálunknak Németh Angéla óvodavezető, aki hozzátette, hogy az így kiadott munkákból mindenki küldött vissza valamit, de akadt olyan gyermek, aki a szülei segítségével minden feladatot megcsinált.

– Nem csak a zárt és nagyon élővé vált Facebook csoporton keresztül tartottuk a kapcsolatot a gyerekek szüleivel, hiszen a legtöbbjük jött a meleg ételért, így ekkor is tudtunk velük személyesen is váltani pár szót – tette hozzá az óvodavezető.

Németh Angéla azt is elmondta, hogy az óvodazár ellenére haladtak az éves pedagógiai programmal is: – Az éves tervünk tavaszi – márciusi, áprilisi és májusi – anyagait is megpróbáltuk feldolgozni. Természetesen ez nem volt olyan gördülékeny, mintha az oviban lettek volna a gyerekek, hiszen hiányzott azok azonnali visszajelzése. De a facebookos mesemondáskor is tettünk fel kérdéseket, melyre vártuk a gyerekek válaszait.

Németh Angéla hozzátette, hogy tapasztalataik szerint a gyerekek már nagyon várták, hogy óvodába menjenek, nagyon furcsa volt nekik, hogy megszűnt az ovis közösségi élet. – Az óvodában örülnek egymás társaságának, együtt játszanak. Megbeszéltük a védőtávolság szükségességét, a helyes kézmosást pedig már megtanulták, még a piciknek is szokásukká vált.

A Napsugár óvodában egyébként igen szigorú intézkedéseket vezettek be, összhangban a szigorú szabályozással. Így naponta kétszer fertőtlenítenek.

– Nem is használunk az étkezésekkor asztalterítőt, hanem amint felálltak a gyerekek, azután azonnal letakarítjuk az asztalokat, székeket. Nem vettünk elő annyi játékot sem, mint amennyit szoktunk, és ha az időjárás engedi sokkal többet vagyunk kinn, mint korábban. Elővettük a futóbiciklit, a labdákat. A gyerekek az is gyorsan megtanulták, hogy ne érjenek egymáshoz. A szülők pedig nem jöhetnek be az intézménybe, a gyerekeket az óvodakapuban átveszem tőlük, a kolléganőm pedig vetkőzteti őket – sorolta a náluk alkalmazott biztonsági intézkedéseket Németh Angéla, a Királyhegyesi Napsugár Óvoda vezetője.