Hírek Makó

Bölcsődével bővül a Szikszai, az óvoda is megújul

Összesen több mint félmilliárd forintból újul meg a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola. A fejlesztésnek köszönhetően egy 24 férőhelyes bölcsődét is kialakítanak, amely további új munkahelyeket is teremt. Mutatjuk a látványterveket.

Farkas Éva Erzsébet elsőként köszönetét fejezte ki az újvárosi református közösség felé, hogy a pandémia időszakában mérhetetlenül nagy közösségi, illetve együttműködési összefogásról adtak tanulságot.

A polgármester felidézte, hogy korábban már tudósítottak arról, hogy újabb fejlesztések indulnak a városrészben, amely különösen nagy öröm számára, hiszen az új városvezetés 2014 óta már megfogalmazta, hogy nemcsak a város központi, hanem a külvárosi részekben is fontosnak tartja, hogy mind a közösségi-, sportéletet, illetve egyéb egészségügyi fejlesztési területeket bővítsék és szélesítsék. Ennek kapcsán kiemelte a megvalósult fejlesztéseket, továbbá szólt az újvárosi kézilabdacsarnokról, amelynél – mint tájékoztatott – egy közbeszerzés már lezajlott, amelyet sajnos a Nemzeti Sportközpont érvénytelenített, az új közbeszerzési kiírásra a veszélyhelyzet után kerülhet sor.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte: fontosnak tartották az elmúlt öt évben, hogy a köznevelési intézmények teljeskörű megújításra akár állami, pályázati úton, egyéb európai uniós forrásból, pályázati lehetőségeket nyerjenek. Rámutatott, ennek köszönhető, hogy több milliárd forint támogatás érkezett a városba, oktatási intézmények, óvodák, illetve bölcsődék megújítására, felújítására vonatkozóan. Hangsúlyozta: elmondhatjuk, hogy szinte minden egyes oktatási, nevelési intézményben hajtottak végre fejlesztést, amelyek nemcsak infrastrukturális fejlesztések, hanem a közösségi életet, szakmai tapasztalatokat is gyarapították, programokon keresztül is.

– Itt Újvároson egy 400 millió forintos beruházás indulhatott el óvodafejlesztés tekintetében. Az Országos Református Egyház-közösségnek volt lehetősége egy országos óvodaprogramon keresztül pályázatot nyújtani Makó városa részére is, amelyre az újvárosi református egyházközösség pályázott, és nagy örömünkre nyertes pályázóként indíthatja el ezt a beruházást – fogalmazott a polgármester, aki a bölcsődei program kapcsán elmondta: a Családvédelmi Országos Akciótervhez kapcsolódóan Területi Operatív Program keretén belül, a Csongrád Megyei Közgyűlés támogatásának köszönhetően Makó Város Önkormányzata egy 12 férőhelyes bölcsődei bővítést tud megvalósítani a Kálvin utcai bölcsőde területén, illetve Újvároson a jelenlegi ideiglenes óvoda helyszínén egy 24 férőhelyes új bölcsődeépület kialakítására kerülhet sor – ez pedig a szülők támogatása mellett új munkahelyek teremtésére is lehetőséget ad.

navigate_before
navigate_next

Az óvoda látványtervei

Kotormán István lelkész köszönetét fejezte ki az újvárosiak nevében Farkas Éva Erzsébet és a városvezetés felé, a nyertes pályázatok kapcsán pedig háláját fejezte ki a mindenható Istennek azért a kormányprogramért, családpolitikáért, aminek köszönhetően most nem intézményeket kell bezárni, megszüntetni, összevonni, hanem Isten kegyelméből új intézményeket indíthatnak és bővíthetnek.

– Úgy gondolom, hogy egy család, egy település, egy nép, egy nemzet számára központi kérdés a családpolitika. Központi kérdés, hogy tudunk-e gyermek-központúan gondolkodni, mint ahogy Jézus középre állította a kisgyermeket – hangsúlyozta Kotormán István. Mint közölte: ezen családpolitika előtt örültek, ha gyülekezeti szinten a keresztelések számával elérték a 20 főt, most pedig 30-35 közötti keresztelésekről beszélhetnek.

Bertus-Barcza Csabáné, a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója kiemelte: intézményvezetőként nagyon fontosnak tartja, hogy egy intézményben egy egységes, keresztény, pedagógiai szemléletű oktatás, nevelés folyjon, és a bölcsőde létrehozásával így már fél éves kortól egészen 14  éves korig egy intézményben, egy pedagógiai szemlélettel fogják tudni oktatni, nevelni a beiratkozó gyermekeket.

– Nagyon nagy öröm számomra, hogy az érdeklődés nem csökkent, sem az óvodánk, sem az iskolánk iránt, sőt, egy bizonyos fokú növekedést tudhatunk magunkénak, ez nyilván azt a pedagógiai munkát, annak a színvonalát igazolja, amit mi a munkatársaimmal végzünk – hangsúlyozta.

navigate_before
navigate_next

A bölcsőde látványtervei

A bölcsőde létrehozása kapcsán elmondta: a pályázat elindult, a kivitelezés pedig akkor tud majd elindulni, mikor visszaköltöznek a felújított óvodába, reményeik szerint ez 12 hónap múlva fog megvalósulni. A megújuló óvodában a jelenleg hiányzó felnőtteknek szóló infrastruktúrát pótolják, áthelyezik a csoportszobákat, továbbá fejlesztőszobákat is létrehoznak, így például torna- és sószobát is. A bölcsődében, amely 24 gyermeket tud majd fogadni, a meglévőek kiszolgáló helyiségek lesznek, továbbá két csoportszobát építenek majd fel, a magyar szabványoknak megfelelően. A játszóudvar mellett pedig egy terasz is kialakításra kerül. Az óvoda fejlesztése mintegy 450 millió forintból, a bölcsőde kialakítása pedig 270 millió forintból valósulhat meg.

Mágori András elmondta: felemelő érzés, hogy a legkisebbekre több mint félmilliárd forint jut. A képviselő kiemelte: a Fidesz-kormány és az önkormányzat számára is elsőszámú feladat ez, amelynek meg akarnak felelni, továbbá tiszteletét fejezte ki Kotormán István felé.

– Makó városa folyamatosan fejlődik és épül. Mi minden korosztályra tekintettel vagyunk, senkit nem hagyunk az út szélén – hangsúlyozta Mágori András.