Hírek Térség Top

Adományokból újul meg a földeáki templom

Egy nem földeáki származású nagylelkű adományozó jóvoltából és a hívek adományaiból újul meg belülről a földeáki Szent László Plébániatemplom – tudtuk meg Olasz Attila plébánostól. A földeáki templom felújításával egy időben zajlik az óföldeáki erődtemplom és plébániaépület, illetve a földeáki temető csőszházának felújítása is – tette hozzá a plébános.

A padsorok nincsenek félretolva, mert nem mozdíthatók. A legnagyobb változás nem az alászigetelés, hanem a belső festés és az új, korszerű lámpatestek és csillárok lesznek – pontosította a minap a földeáki Szent László plébániatemplom belső felújításáról írt cikkünket Olasz Attila plébános.

Olasz Attila azt is közölte, hogy az alászigetelés szabad szemmel belülről nem is látható, mert vakolat takarja, illetve a vizet már évekkel ezelőtt bevezették, azaz a templomhoz vezető árkot a Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület tagjai teljesen más célból ásták. A felújítás egy nem földeáki származású nagylelkű adakozó és a hívek adományai által valósulhatott meg.

Szombaton megtörtént a templom első nagytakarítása, amelyen több mint 30-an vettek részt, hívek és nem templomba járók egyaránt. Előre láthatóan június 7-én lesz a templomban újból szentmise, addig azonban még több takarításra is szükség lesz, mert folyamatosan ülepszik a por. A magasban lévő ablakokat és a főoltárképet a Tegyük Együtt Földeákért Egyesület tisztította meg és tette fel rengeteg munkával. Szintén ők fogják a padokat újralakkozni a szabadidejükben. A plébános ezúton is szeretné köszönetét kifejezni minden jó szándékú embernek, aki bármilyen módon segítette a templombelső megújulását.

Az óföldeáki erődtemplom várhatóan augusztus végére lesz kész, melynek a felújítása Lázár János országgyűlési képviselő úr jóvoltából valósulhat meg, amelyért nagyon hálásak neki – mondta el Olasz Attila.

Az óföldeáki plébániaépület, amely közösségi célokat fog szolgálni és a temető csőszházának tetőzete a Magyar Falu programban elnyert összegből újul meg.