Belföld Kiemelt hírek

Orbán Viktor: A veszély nem múlt el, a készültséget fenn kell tartani

Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvánnyal szemben, sőt, sok országot ebben felül is múltunk – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Orbán Viktor elismeréssel szólt többek között Kásler Miklós miniszter tevékenységéről is, az ellenzék ugyanakkor a kormányfő szerint szégyenszemre elkulloghat a kertek alatt. A miniszterelnök az interjú során megerősítette, hogy a jövő héten véget ér a járványügyi veszélyhelyzet miatt elrendelt különleges jogrend.

Ha egyáltalán egy járvánnyal kapcsolatban lehet beszélni arról, hogy valami jó, mert hát kétségkívül sikeresen védekezett az ország, sőt, nálunk szerencsésebb, jobb anyagi helyzetek között élő országokat is messze felülmúltuk a védekezés minőségében és eredményességében – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök közölte, büszkék is lehetünk rá, de azért mégiscsak meghaltak emberek. Akkor lennénk boldogok, hogyha a vírust elpusztítjuk, és senki sem hal meg. Így azonban fájó szívvel és együttérzéssel gondolunk azokra, akik meghaltak, meg a családtagjaikra. Fogadják a részvétemet. Azért mégiscsak ez majd 500 ember, és nagyon sokan szenvedtek. Nehéz időszakon vannak túl emberek tízezrei, és nehéz helyzetben vannak családok ezrei is az elhunytak miatt – tette hozzá Orbán Viktor.

De mégis, ha ezen túl tudunk lépni, akkor azt látom, hogy a kulcs a fegyelem, meg az összefogás volt. Tehát azt tudom mondani, hogy a baloldalt leszámítva, aki kihúzta magát ebből a közös védekezésből, mindenki összefogott Magyarországon – mondta a miniszterelnök. 

A baloldal lépten-nyomon belekötött a kórházakba, a védekezést irányító szakemberekbe. Most megkapják a magukét, mert szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt. De őket leszámítva az ország összes többi állampolgára mindent megtett annak érdekében, hogy teljes összefogás jöjjön létre, fegyelmezett együttműködés, hogy együtt túl legyünk a bajon – erősítette meg Orbán Viktor.

A rendkívüli jogrend a legjobb döntéseink közé tartozik – folytatta a kormányfő. Először is azért, mert időben tudtunk meghozni minden döntést. A nálunk általában magunknál többre tartott országoknál, Ausztriában, Olaszországban, vagy éppen Franciaországban azt látjuk, hogy itthon mindenhol egy-két héttel korábban hoztuk meg az első biztonsági intézkedéseket, mint a többiek. Egyébként biztos szerencse is kell az ilyesmihez, de talán az önmagában nem lett volna elég, ezért Kásler miniszter úr érdemei történelmiek – egyértelműsítette a miniszterelnök. 

Van annak haszna, ha az egészségüggyel orvos foglalkozik, mert nemcsak meg tud gyógyítani egy beteget, hanem az ösztönei is működnek. Amikor az Európai Uniónak a járványügyi szervezete még azt mondta, hogy ez nem veszélyes, akkor az ő ösztönei oda vezettek, hogy azonnal összehívta a járványüggyel foglalkozó első szakmai testületet. Ez a lépés volt az az ő döntése és ösztönszerű megérzése, amely fölkínálta aztán nekem azt a lehetőséget, hogy meghozhassam azokat a döntéseket, amivel egy-két héttel mindenkit megelőztünk, és jobban is védekeztünk, mint ők, és elkerültük azt a legrosszabb helyzetet, amin ők átmentek, ezért nem lett Magyarországon tömeges fertőzés – tette hozzá Orbán Viktor.

 

 

MTI/Balazs Mohai

 

A kórházigazgatók, orvosok és ápolónők időben elvégezték a munkájukat – szólt az elismerés a miniszterelnöktől. Annyiban volt nagy segítség a rendkívüli jogrend, hogy nem kellett rendelettel bemenni a parlament elé, ezzel a baloldali ellenzékkel huzakodni, meg veszekedni, hanem úgy, ahogy a helyzet megkívánta, ha kellett, tudtam reagálni – húzta alá Orbán Viktor, aki egyértelműsítette, hogy a gyorsaság ilyenkor aranyat ér, ezzel a rendkívül jogrenddel.

Hálás szívvel köszönöm az embereknek, akik ezt jól tűrték, és most miután a járványveszély úgy tűnik csökkent és a nyáron már semmiképpen nem lesz tömeges fertőzés, nem fordul át, hanem inkább csökkenő tendenciát mutathat, ezért most már nincs is szükség erre a rendkívüli jogrendre – jelentette ki a kormányfő.

De ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt volna, mert nincsen vakcina, ez azt jelenti, hogy a járványügyi készültséget fent kell tartani, tehát hiába nincsen különleges jogrend, az operatív törzset nem fogom feloszlatni, Pintér miniszter úrnak továbbra is vezetnie kell a törzset, annak minden nap üléseznie kell, és követnie, monitoroznia kell a helyzetet, hogyha baj van, akkor azonnal tudjunk reagálni – fogalmazott a miniszterelnök.

Az iskolákat Ausztriában már megnyitották. Mi ezt nem akarjuk. Mi lehetővé akarjuk tenni az iskolákban, június elejétől be lehessen vinni a gyereket, de nem akarjuk megindítani a kötelező iskolai oktatást, és nem akarjuk felszámolni a digitális oktatást, amire sikerült átállnunk, de az óvodákat és a bölcsődéket úgy nyitottuk meg, hogy a korábbi normális megszokott rendhez kell visszatérni, mindenki ugyanoda viheti a gyerekét, ugyanazzal a bölcsődés nénivel fog találkozni, és az élet visszaáll a szokásos kerékvágásba – mondta az oktatással kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatban Orbán Viktor.

Közös védekezés volt. Minden polgármester esetében azon múlott, hogy az emberek szolgálatát helyezte az első helyre. És azok a polgármesterek, akik inkább a baloldali pártoknak az utasításait, ezt a kötözködést, a támadást, a piszkálódást, az elégedetlenséget, akik ezt az általános védekezést nehezítő hangulat kialakítására adták a fejüket, megfogadták az erre vonatkozó központi pártutasításokat, azok rosszul teljesítettek – fogalmazta meg álláspontját a kormányfő.

Vannak, akik azonban azt mondták, hogy a járvány nem pártkérdés, mert mikor egy idős ember veszélyben van, a vírus nem kérdezi meg, hogy hova szoktál szavazni, kedves nagymama, hanem megtámadja. Ilyen körülmények között nincs értelme pártpolitikai utasításokat követni, egy dolog kell, összefogás, egység, közös védekezés és a polgármesterek, akik így döntöttek mindegy, hogy melyik párthoz tartoztak, kivétel nélkül jól teljesítettek – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a rádiós interjú során mindenkit arra kért, hogy a nagy öröm fölött azért maradjon hely a fejünkben annak is, hogy a gondolkodásunknak egy részét továbbra is fordítsuk arra, hogy a veszély nem múlt el, és a védőtávolságot tartjuk. Tehát eddig az otthon maradás volt a fő fegyver, most pedig a védőtávolság. Ha a védőtávolságot betartjuk, akkor nem lesz baj, ha nem tartjuk be, akkor a járvány visszaerősödhet – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, aki hozzátette, hogy ezért is döntöttek úgy, hogy az operatív törzset nem oszlatják fel, mert ha visszajön a járvány, akkor az idősek megint veszélybe kerülnek. 

De van okunk az örömre, mert nagyon sok idős ember életét megmentettük. Tehát az összefogás nemcsak egy ilyen elméleti szép tett, hanem ez valóságos emberéletek megmentésében fejeződött ki. Meghalt volna sok száz és sok ezer idős ember, ha a védekezés nem sikeres. Nem haltak meg, itt vannak velünk, élnek a szüleink, a nagyszüleink itt vannak közöttünk, máshol ez nem így történt. A nagyon erős védekezés miatt az influenzajárvány is kevésbé pusztított, lassabban terjedt vagy egyáltalán nem, és olyan emberek is életben maradtak, elsősorban idősek, akik egyébként az influenza járványba belehaltak volna – fogalmazott a kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

 

MTI/Szigetváry Zsolt

 

Orbán Viktor a tranzitzónák megszüntetéséről azt mondta, van egy vita Magyarország és a brüsszeli bürokraták között, ami arról szól, hogy ki dönti el, hogy kivel éljünk együtt. A baloldal és a brüsszeli bürokraták szerint nem mi döntünk arról, hogy kivel éljünk együtt, de a magyarok többsége ezzel nem ért egyet – tette hozzá. Egész Európa biztonságára veszélyes ez a döntés – mondta a kormányfő. 130 ezer ember van most a balkáni útvonalon, akik be akarnak jutni az unióba. Tessék a kerítésen kívül várakozni, pillanatokon belül meghozzuk a rendeleteket. A belgrádi nagykövetségen lehet beadni az igényeket, várakozni pedig a magyar határon kívül lehet. Ez a migránsoknak biztosan rosszabb, de ha Brüsszel így akarta, akkor ez van – mondta Orbán Viktor. A cél az volt, hogy a migránsok az országhatáron belül várakozzanak. Mi annak a hívei vagyunk, hogy kívül kelljen várakozni – tette hozzá.

Mi készen állunk, hogy a szomszédaink határait megvédjük, ha erre kérés érkezik. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós döntéshozatala pozícióban lévők jelentős részéről sorra derül ki, hogy Soros Györgyhöz köthetőek. A lényeg, hogy migránsválságot okozzanak, ha az létrejön, akkor bajba kerülnek az európai országok és pénzre van szükségük, és azt pedig Soros tud kamatra adni – ismertette a kormányfő. Persze ennek az egésznek van egy ideológiai része – tette hozzá.

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy rengeteg időt tölt a munkahelyek megvédésére, mert nem segéllyel kell segíteni, hanem munkával. Legalább annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Több mint egymillió olyan dolgozó van, akinek a munkahelye megtartásában sikerült segíteni. Azoknak a száma, aki álláskeresési járadékon volt csütörtökön az 101 ezer fő volt, és 75 ezer ember már több mint három hónapja volt állás nélkül van. 173 ezer olyan magyar ember van, aki dolgozni akar, és a kormányhoz fordult. 200 ezerre nőtt a közmunkás keret, 3 ezer toborzott katona számára van hely – mondta a kormányfő.

A kormány pénzt ad azoknak, akik beruházni akar. Orbán Viktor bízott benne, hogy a gazdaságvédelmi terv működni fog. Most nem csak bízom, hanem látom is, hogyan fog ez működni. Aránylag világos képem van arról, hogy mi fog történni. Kézben vannak a dolgok, jó döntéseket hoztunk. Lesz egy nagyon nehéz áprilisunk statisztikailag, és egy rossz május – ismertette a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar tőketulajdonosok is tettre készek. Azzal, hogy már több mint 100 milliárdot adtunk a beruházásokra, az jelentheti, hogy sokkal hamarabb találunk vissza a korábbi növekedési szintre. A következő hónapokban minden energiánkat a gazdasági újraindítására fordítjuk, most meglehetősen optimista vagyok – zárta szavait a kormányfő.