Hírek Kék hírek Makó

Letartóztatta a bíróság a makói rablót

A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája harminc napra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a megalapozottan gyanú szerint kirabolt egy fehér botos férfit.

A Makói Járási Ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy május 18-án délben a makói buszállomáson meghallotta, hogy a sértett útba igazítást kér az ott tartózkodóktól, hogy hogyan tudna eljutni a makói kórházba. A gyanúsított ezután felajánlotta a segítségét az idős, látássérült, fehér bottal járó és mozgásában erősen korlátozott sértettnek, hogy elkíséri a makói kórházba, mivel ő is arrafelé tart. Miután egy parkba értek, a gyanúsított 400 forintot kért a sértettől, elmondása szerint kenyérre. A sértett megtagadta a pénz átadását, erre a gyanúsított a sértett felsőtestén keresztben átvetett táskájába erőszakkal a sértett akarata ellenére belenyúlt és annak cipzáros rekeszéből 4 ezer 500 forintot jogtalanul eltulajdonított.

A gyanúsított erőfölényéből adódóan a sértett védekezését le tudta küzdeni, azonban a sértett azért, hogy bizonyítékot szerezzen a gyanúsított személyére nézve, leszakította a terhelt nyakában levő fehér színű fülhallgatót. A gyanúsított a cselekmény elkövetését követően a helyszínről elfutott, de a sértett hangos segítségkiáltására a közelben lakók a rendőrséget értesítették, akik röviddel ezt követően a gyanúsítottat elfogták és előállították.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottról megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén – különösen a tanúk befolyásolásával, vagy megfélemlítésével – a bizonyítási eljárás meghiúsítására, magakadályozására törekedne. Továbbá figyelemmel arra, hogy a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekményt a gyanúsított a korábbi szabadságvesztés büntetéséből történő szabadulását követően rövid idő eltelte után többszörös és különös visszaesőként látszik megvalósítani annak a veszélye is fennáll, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, ezért letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette, míg a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be elsődlegesen a gyanúsított szabadlábra helyezése, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében, így a bíróság végzése nem vált véglegessé – közölte a bíróság.