Hírek Makó

Vállalkozói konzultációt indít a makói önkormányzat

Makó Város Önkormányzata online konzultációt indít a helyi vállalkozásokkal együttműködve, felmérve a járványügyi veszélyhelyzet okozta helyzetüket, vállalkozói igényüket. Az interneten elérhető kérdőívet június harmadikáig lehet kitölteni.

Farkas Éva Erzsébet felidézte: március 11-ével a koronavírus miatt Magyarország Kormánya rendkívüli jogrendet állított elő, illetve járványügyi veszélyhelyzetet rendelt el.

– A járványügyi helyzet teljes mértékben felülírta az eddigi életünket, mind a társadalmi, mind a gazdasági, kulturális tevékenységeinket – emelte ki a polgármester.

Magyarország Kormánya a koronavírus-járvány miatt létrehozott gazdaságvédelmi-akciótervet, amelynek keretén belül április 15-től különböző kormányrendeletek jelentek meg. A gazdaságvédelmi-akcióterv részeként három fő útvonalon indított el támogatási rendszert, egyrészt a kutatási-fejlesztési és innovációs támogatásokra vonatkozóan, másrészt munkahelyvédelmi bértámogatás csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatására vonatkozóan, amelyben Makó Város Önkormányzata a Hagymatikum Gyógyfürdő cégén keresztül igényelt május 1-től támogatást, itt 81 főre (a 110 munkavállaló közül) kértek csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatást, illetve munkahelyteremtő bérköltség-támogatást indított el – közölte Farkas Éva Erzsébet.

A polgármester továbbá rámutatott: az elmúlt hónapokban nemcsak az intézmények működésével, működésük felfüggesztésével, bezárásával kapcsolatosan tapasztalhattuk meg a járványveszély következményeit, hanem mind a magánvállalkozások, kis- és középvállalkozások, illetve nagy cégek működésére vonatkozó változásokat tapasztalhattuk meg.

– A munkaügyi központtal, illetve a kormányhivatallal kapcsolatot tartva, ma már elmondhatjuk, hogy március 11-ét követően az elmúlt két hónapra visszatekintve mintegy 20 százalékkal nőtt meg a térségünkben és Makó városában is a regisztrált álláskeresők száma. Ami azt mutatja, hogy a munkanélküliség, bár úgy gondolom ez volt a legnagyobb érdeme az előző ötéves városvezetés tevékenységének, hogy a több mint tízszázalékos munkanélküliséget 2,8%-ra tudta csökkenteni, a járványügyi helyzetben sajnos a regisztrált álláskeresők száma nagymértékben növekedett – közölte. Aláhúzta továbbá, hogy éppen ezért folyamatosan egyeztetéseket, tájékoztatásokat tartva főként a nagyobb cégek vezetőivel, a mai nappal vállalkozói konzultációt indítanak el Makón, mintegy 2600 magán-, kis- és középvállalkozó, illetve nagy cégek vállalkozásaival kapcsolatosan. Ezzel amellett, hogy kissé fel is mérik a járványügyi helyzetet, a véleményüket, javaslataikat is kikérik, hogy Makó miben tud segíteni.

A konzultációs levelet csütörtöktől minden vállalkozónak postai úton juttatnak el, ezeket a héten fogják megkapni. Online felületen kérik ki a véleményüket, amely a www.mako.hu/kerdoiv címen érhető el. A konzultációs levélben a tájékoztatók mellett kérdésekkel fordulnak a vállalkozók felé, ehhez a levélben egy jelszót mellékelnek, amelyet a weboldalon kell megadni, ezzel tölthető ki a kérdőív.

A kérdőívet június harmadikáig lehet kitölteni, az önkormányzat ezt követően összesíti az adatokat, és levonja azokat a következtetéseket, amelyekkel esetlegesen a későbbiekben segíteni tudja a helyi vállalkozásokat – közölte Farkas Éva Erzsébet, aki a sajtó érdeklődésére továbbá elmondta: ennek feldolgozása várhatóan mintegy két hetet vesz majd igénybe.