Hírek Makó

Makóinfó: hamarosan nyit az összes óvoda, gyermektáborok is lehetnek

Online konzultációt kezdeményez a vállalkozásokkal az önkormányzat, a gyermeknap elmarad, de nem maradnak meglepetés nélkül idén sem a 18 év alatti gyerekek, mondta el Farkas Éva Erzsébet a tájékoztatóján.

A polgármester az online tájékoztatón elsőként arról beszélt, hogy a kormányrendeleteknek köszönhetően fokozatosan kerülnek feloldásra a korlátozások, így például május 25-től a vidéki bölcsődék és óvodák megnyithatnak a veszélyhelyzet előtti a szokásos rendben.

Az önkormányzat egyeztetett az intézményvezetőkkel ez alapján zökkenőmentesnek tűnik a nyitás, és a szülők mintegy 70-80 százaléka igényli majd a szolgáltatást. Arról is egyeztettek, hogy bár a kormányrendelet lehetőséget ad két hét nyári szünetre az intézményekben, az önkormányzati óvodák azonban nem élnek ezzel, tehát a nyári nyitvatartás folyamatos lesz.

Június 16-tól a gyermektáborok is megtarthatóak az önkormányzat a múzeumban és a könyvtárban összesen 22-t szervez pályázati forrásból, így ez a költségvetést nem érinti.

A Hagymaház, és a múzeum a skanzenen kívül továbbra is zárva tart még, ahogyan a könyvtár is, de utóbbiban május 25-től lehetőség lesz kölcsönzésre, szabályozott formában. A sportcsarnok és a Hagymatikum viszont már korlátozottan de kinyitott.

 

 

 

Farkas Éva Erzsébet arról is beszámolt, hogy az önkormányzat vállalkozói online konzultációt kezdeményezett, ehhez kapcsolódóan mintegy 2680 makói érintettségű vállalkozás kap értesítést, és egy saját jelszót a kérdőív kitöltéséhez. Ebben az önkormányzat arra kíváncsi, kit hogyan érintett a járványhelyzet, illetve javaslatokat is várnak arra nézve, miben tud segíteni az önkormányzat. A kérdőívet június 3-ig lehet kitölteni, a konzultáció eredményéről az összegzés és értékelés után tájékoztat az önkormányzat.

A polgármester arról is beszélt, hogy bár a játszóterek az előzetes fertőtlenítés után már használhatóak, de az 1997 óta folyamatosan megtartott gyermeknapi rendezvény most elmarad. Az önkormányzat azonban mindenképpen kedveskedni akart a város 18 év alatti lakosainak, ezért az a döntés született, hogy mindegyiküknek, részben pályázati forrásból 2 db fagylalt kupont juttatnak el postai úton.

Ezek május 31-től június 7-ig lesznek felhasználhatóak, az érintetteknek hétfőtől kezdik a kivitelt, ami várhatóan 4-5 napot vesz majd igénybe. A polgármester egyúttal megköszönte az együttműködést az ebben együttműködő vállalkozásoknak is.