Hírek Makó

EmlékPont idézi fel az ötven évvel ezelőtti összefogást

Az 1970-es árvíz évfordulója alkalmából az önkormányzat EmlékPontot állított, amely számos felajánlásnak köszönhetően valósulhatott meg. Mint Farkas Éva Erzsébet kiemelte: akárcsak a mostani helyzetben, ötven éve is az összefogás mentette meg a várost.

Halmágyi Pál a megemlékezésen hangsúlyozta: nevezetes helyen állunk, hiszen fél évszázada május 20-án 624 centiméteren tetőzött a Maros. A nyugalmazott múzeumigazgató felidézte az árvíz előzményeit, így azt is, hogy már februárban is rendkívül magas volt a belvíz abban az évben. Május 18-án Nagylakon a vízmércénél, ahol a Maros belép az országba, 4 méter 9 centimétert, két nap múlva pedig 20-án Makón 6 méter 24 centimétert mértek.

A víz a töltés peremét nyaldosta, így volt, ahol magasítani kellett, nehogy átbukjon, ez pedig mindenhol sikerült is. Rámutatott továbbá, hogy a legsúlyosabb vészhelyzetet a buzgár jelentette, a Maros jobb parti töltésén, de áldozatos munkával a hatalmas buzgársort sikerült megfékezni végül.

– Ez a jel, ami itt van mögöttem, ennek az áldozatos, szinte emberfeletti munkának az emlékjele – hangsúlyozta Halmágyi Pál, aki a kitelepítésről is megemlékezett. Mint elmondta, a 18 és 50 év közti férfiak maradtak a városban, mindenki mást elvittek, főként vonattal, két nap alatt 18 ezer embert telepítettek ki, mindez június harmadikáig tartott. Kiemelte továbbá: ez az emlékmű ennek a jelentős küzdelemnek állít emléket, amelynek csak névtelen hősei vannak.

navigate_before
navigate_next

Farkas Éva Erzsébet felidézte: az idei évre tervezett emlékhely kialakítását Kovács Sándor képviselő kezdeményezte 2018 januárjában, amelynek ügyével a később létrehozott emlékbizottság foglalkozott. A polgármester azonban aláhúzta: a járványügyi helyzet mindent felülírt március 11-től, így azok az elképzelések, amelynek keretében Karsai Ildikó tervei szerint létrejött volna az árvízi emlékhely, az a költségvetés áttervezése miatt sajnos nem tudott elkészülni. Az emberekben és a képviselő-testületben azonban élt a vágy, hogy méltó módon emlékezzenek meg a jeles évfordulóról, amely nemcsak a várost, hanem az egész Dél-Alföldet érintette.

– Hogy mi mentette meg akkor Makót? Tulajdonképpen ugyan az, mint most, 50 évvel később, szintén egy veszélyhelyzet időszakában, az összefogás –fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

Árvízi EmlékPont felajánlások:

  • Szádfal: Alföldvíz Zrt.
  • Vízmércék: Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG)
  • Évszámtáblák, fémmegmunkálás: Váll-Ker Kft.
  • Növényzet: Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft.
  • Földmunka: Kiss Mónika e.v.
  • Építőanyag: Borci Trans Kft.
  • Földmérő: Tóth Imre
  • Vízmérce elhelyezéséhez ingatlantulajdonosi jóváhagyás, házfal frissítő festése: Bálint István
  • Lexán (törésálló) lemezek készítése: Makói Mozaik Kft.