A földeáki Trianon emlékmű ikertestvérét állítja fel az óföldeáki önkormányzat, nem véletlen, hiszen a földeákiak ősei Óföldeákról az 1845-ös Maros árvíz elől menekülve alapították meg Földeákot. Már mindkét emlékmű alapját megépítették.

A múlt héten már el is készült az óföldeáki Trianon emlékmű alapja a játszótérnek, a kopjafának, illetve a gumigyári emlékfának is helyt adó téren, éppen az emlékházzal szemközti területen. Óföldeákon is ugyanolyan, fából készült kettős keresztet állítanak majd, mint amilyet a testvértelepülésen, azaz Földeákon, ahol az önkormányzat által emelendő emlékmű alapzata a múlt héten már szintén elkészült.

– A közösségi ház melletti parkban, azaz a főtéren állítjuk fel a Trianon emlékművet, mely ugyanolyan lesz, mint a földeáki önkormányzat által felállítandó, s ugyanazok is készítik – mondta érdeklődésünkre Simonné Sinkó Erika, Óföldeák polgármestere. – Az alap betonázása már elkészült. A Trianon emlékművet majdnem szemben állítjuk fel az emlékházzal. A kettős keresztet úgy rakjuk majd fel, hogy az ne legyen párhuzamos az utcával, hanem el lesz fordítva, azaz félig az emlékház, félig a fő utca felé áll majd. Megnéztük, hogyan nézne ki több állásban, ezt találtuk a legjobbnak – tette hozzá Simonné Sinka Erika.

Az óföldeáki Trianon emlékművet június 4-ére, azaz a Magyarországot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára felállítják, avatni azonban majd csak akkor avatják (ahogy teszik ezt több Makó környéki kistelepülésen is) ha véget ér a koronavírus miatt március 16-a óta fennálló veszélyhelyzet.

Ilyen lesz az óföldeáki is

Az összetartozás és a megemlékezés emlékműveként felállítandó kettős kereszt egyébként a magyar nemzet összetartozását szimbolizálja, függetlenül attól hogy tagjai éppen valamelyik elszakított országrészben vagy éppen az anyaországban élnek. Ez az emlékmű szimbolizálja továbbá még Földeák és Óföldeák elszakadását. Az utóbbit 1845-ben elöntötte a Maros, lakói többsége akkor települt át a mai Földeák területére.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest