Kiemelt hírek Térség

Csanádpalota: így (ne) használd a belvízelvezető csatornádat

Egyetemi oktatóanyag lehetne a belvízelvezető rendszer nem rendeltetésszerű használatából a településen. Az ebből eredő károkat korábban Debreczeni István a kivitelezőre fogta, de mi lesz a következő kifogás?

Megdöbbentő képeket kaptunk a belvízelvezető csatorna állapotáról Csanádpalotán. Mint korábban megírtuk, a polgármester igazi hőstettként ünnepelte az önkormányzat hivatalos oldalán, hogy „megmentette” a települést a rossz kivitelezés okozta veszélyektől.

Mint már akkor is jeleztük, az önkormányzatnak nagyon nagy figyelmet kellene arra fordítani, hogy takarítsák, karban tartsák a csatornát, ami úgy látszott nem nagyon történt meg. Így pedig nincs mit csodálkozni azon, ha baj lesz belőle. Erre újabb bizonyítékot szolgáltatnak a szerkesztőségünkhöz is eljutott képek.

Ezeken az látszik, hogy egy „élelmes” lakos(?) – lezárva a víz lefolyásának útját -, öntözésre használja a belvízelvezető(!) csatornát, miközben az egyébként tele van sárral, piszokkal. Mondanunk sem kell ez így nem hogy nem szabályos, de kifejezetten káros is, ebből nagyon komoly probléma lehet.

 

 

Az ilyen használatból eredő veszélyekre az önkormányzatnak egyrészről kötelessége lenne felhívni a figyelmet, másrészről ha ilyet tapasztal, haladéktalanul meg kellene szüntetnie ezt az állapotot. Ezek a képek azonban arról árulkodnak, hogy a kutya sem ellenőrzi a rendeltetésszerű használatot, hogy a karban tartásról már ne is beszéljünk.

 

 

Persze nyilván könnyebb a kivitelezőre fogni a károkat, de ez már elsőre is nagyon gyenge kifogás volt. Vajon legközelebb mivel próbálja leplezni a szakértelem hiányát az önkormányzat? Mindez egyébként arra is tökéletesen rámutat, hogy hiába van lehetősége adott esetben korszakos fejlesztésekre egy településnek, ha utána az csak el van hanyagolva.

Az üggyel kapcsolatosan kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen rendszerességgel ellenőrzik a csatorna állapotát, hogyan gondoskodnak a karbantartásról, illetve kapott-e tájékoztatást a lakosság a rendeltetésszerű használattal kapcsolatosan.