Az új rámpa már régen elkészült, s jelenleg a belső munkálatok folynak a felújítás alatt álló királyhegyesi egészségházban. Már az orvosi rendelő új eszközei és bútorai is megérkeztek.

Harmincmillió forintot nyert még tavaly a Magyar Falu Programban a királyhegyesi önkormányzat a helyi Egészségház felújítására. Az 1926-ben emelt épületen a munkálatok még az év elején megkezdődtek.

Még idén januári rendes ülésén döntött a testület az Egészségház felújításának és korszerűsítésének kivitelezőjéről. A képviselő-testület a Makó, Rákóczi utca 33. szám alatti székhelyű Mester-Bau Holding Kft. összesen bruttó 30 millió 150 ezer 4, (azaz nettó 23 millió 740 ezer 161) forintos ajánlatát fogadta el, így a cég nyerte meg a munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárást.

A munkálatok kiterjednek az épület külső és belső nyílászáróinak cseréjére, a teljes homlokzatszigetelésére, nemes vakolattal való bevonására, a vizesblokk, a fűtés és villamos-hálózat felújítására, belső burkolatok cseréjére és az épület akadálymentesítésre.
A belső munkálatok lehetővé tétele érdekében a védőnő és a háziorvos február 19-étől míg lehetett a szomszédos régi orvosi lakásban fogadta a kisbabákat, szüleiket, illetve a betegeket.

Az épületre már márciusba felkerült a külső hőszigetelés, majd nemrégiben megépült az új, a mozgáskorlátozottak közlekedését megkönnyítő rámpa is.

Fotó: Englerné Búvár Terézia

– A belső festés, az ablakoknál a belső párkány felrakása és hasonló apróbb munkálatok vannak csak hátra, az Egészségház felújítása gyakorlatilag elkészült – mondta érdeklődésünkre Horváth Lajos. Királyhegyes polgármestere azt is elárulta, hogy megérkeztek az új orvosi műszerek, közte a vizsgálóasztal, az EKG készülék, a vérnyomásmérő, illetve az új bútorzat is. Ez utóbbiak az önkormányzat által beadott, majd nyertes két és félmilliós leader-pályázatnak köszönhetőek. Így a műszerpark és a bútorzat is teljesen megújul.

– Szerződés szerint május 31-ig készül el az Egészségház felújítása, s addigra teljesen készen is lesz. A visszaköltözés, az átadás és a rendelés azonban majd csak a koronavírus veszélyhelyzet feloldása után indulhat a régi formájában – tette hozzá Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere.

***

Az Egészségházhoz az ezredfordulót követően kétszer is nyúltak, de ilyen komplex felújításon eddig még nem esett át az épület. 2003- ban a megrongálódott cseréptetejét cserélte le a mai új piros Bramac cseréptetőre az önkormányzat. Ekkor teljes belső festést kapott, a gázt is bekötötték, melynek köszönhetően egyenletessé hőmérséklet a rendelőintézetben. Az adminisztrációs munkát már akkor teljes egészében számítógépen végezték, s a háziorvosoknak hordozható EKG berendezést is vásároltak.
2008-ban pedig a helyi önkormányzat több mint 1, 2 millió forintot fordított az ajtók, beltéri burkolatok cseréjére, az akadálymentes megközelítés kialakítására és teljes belső festésre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest